Seminar dedicat jocului în învățământul preșcolar sucevean organizat la FălticeniEducație

Seminar dedicat jocului în învățământul preșcolar sucevean organizat la Fălticeni

       Accesări: 506

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a organizat în această săptămână, la Fălticeni, Seminarul “Dimensiuni paradigmatice ale jocului”, componentă a Programului județean de dezvoltare profesională a cadrelor didactice din învățământul preșcolar sucevean „Conferinţele învăţământului preşcolar”. O inițiativă a inspectorului școlar pentru educație timpurie, prof. Daniela Răileanu, aflată la ediția a doua.

La seminarul organizat miercuri, 25 aprilie 2017, în Sala “Pictor Aurel Băeșu” a Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, au participat în jur de 60 de cadre didactice din învățământul preșcolar sucevean, care îndeplinesc funcții și responsabilități la nivelul învățământului preșcolar, directori de grădinițe cu personalitate juridică, metodiste ale Inspectoratului Școlar Suceava, responsabili de cercuri pedagogice.

Dorina Vieriu, directorul GPP Așchiuță din Suceava. Moderatorul evenimentului a spus că tema simpozionului nu a fost aleasă întâmplător. “Puține dintre problemele specifice psihopedagogiei de la nivelul învățământului preșcolar au stârnit atât de multe discuții, dispute, controverse, reacții, ca problema jocului, în rândul specialiștilor din pedagogie și psihologie, în rândul oamenilor de cultură, a filozofilor, a scriitorilor, în general în rândul practicienilor. Noi am învățat multe despre joc, am cunoscut problematica jocului, ne-am pregătit pentru profesia noastră, dar la un moment dat simțim nevoia de o împrospătare, de o înoire, de o acceptare că mai avem multe de învățat. Sunt sigură că astăzi este un astfel de moment, la seminarul nostru.”

Au fost prezenți la deschiderea seminarului: viceprimarul Constantin Bulaicon, care a transmis celor prezenți mesajul de bun venit din partea administrației locale, prof. Gabriela Scutaru – Inspector general adjunct al ISJ Suceava, membrii Catedrei de pedagogie a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Departamentului de Științe ale Educației de la Facultatea Babeș-Bolyai.

“Pentru Departamentul de Științe ale Educației de la Facultatea Babeș-Bolyai este un motiv de satisfacție să primească astfel de invitații. Înseamnă că expertiza este recunoscută, înseamnă că avem posibilitatea să ne adresăm direct dascălilor din învățământul preșcolar. Problematica jocului este foarte complexă, nu o putem epuiza în câteva ore, nu au epuizat-o mulți alții de-a lungul istoriei, mereu va fi ceva de adăugat, ceva de dezvoltat, ceva de nuanțat. Știți prea bine acest lucru prin prisma practicii educaționale în care sunteți angrenați în viața de zi cu zi. Sper să fie un prilej de discuție, un prilej de interogație, să rămână niște semne de întrebare la care să reflectăm, să medităm când plecăm de aici.” – Prof. univ. dr. habil. Ion ALBULESCU

“Astăzi învățați ceva în plus despre joc. Eu cred că jocul este o chestie foarte serioasă. Nu știu dacă este doar apanajul copiilor, cred că în egală măsură fiecare dintre noi ar trebui să păstrăm câteva fărâme din copilărie pe care să le ducem cu noi de-a lungul existenței, indiferent de vârstă. Să nu uităm, din când în când, să ne bucurăm de joacă și, prin joacă, de viața noastră de zi cu zi.” – Prof. Gabriela Scutaru – Inspector general adjunct al ISJ Suceava

Despre starea de spirit ludică au vorbit în fața cadrelor didactice, conf. univ. dr. Mirela Albulescu și prof. univ. dr. abilitat Ion Albulescu. Alte prezentări din cadrul simpozionului au vizat: Jocul -cadru de dezvoltare cognitivă a preșcolarilor – Conf. univ. dr. Adina GLAVA, Jocul liber în cadrul educației timpurii. Analiză critică și comparativă în sistemele educaționale din Europa – Lector univ. dr. Cornelia STAN, Abordări multidimensionale ale jocului în învățământul preșcolar – Conf. univ. dr. Horațiu CATALANO, Joc și joacă? – perspective ale cadrelor didactice din învățământul preșcolar asupra valorii actuale ale jocului – Lector univ. dr. Delia MUSTE.

ȘTIRI