Seminar de conştientizare la USV – Importanța depistării precoce a malformațiilor cardiace congenitaleSănătate

Seminar de conştientizare la USV – Importanța depistării precoce a malformațiilor cardiace congenitale

       Accesări: 62

inimi_pentru_copiiMiercuri, 15 iulie 2015, la ora 12.00, în Aula Corp E a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, va fi organizat un seminar de conștientizare a comunității cu privire la importanța depistării precoce a malformațiilor cardiace congenitale (MCC).

Activitatea se desfăşoară în cadrul proiectului “Formarea specialiştilor în domeniul cardiologiei pediatrice pentru un act medical de calitate cu scopul îmbunatăţirii calităţii vieţii” – INIMI PENTRU COPII.

Prin acest proiect 100 de copii cu malformații cardiace congenitale vor fi operaţi gratuit la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași (IBCV) de către experţi internaţionali împreună cu experţii romani sub coordonarea Prof.Univ. Dr. Grigore Tinică, Director General IBCV.

Incidenţa malformaţiilor cardiace congenitale (MCC) la copii este de 8 la 1.000 de născuţi vii, procent unanim acceptat la nivelul întregii lumi, aplicabil şi în Romania. Raportat la populaţia României se estimează că anual se nasc cca. 1000 de copii cu MCC.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Având în vedere absenţa unei strategii naţionale de diagnostic şi tratament a bolilor cardiace congenitale se consideră existent un grup de copii cu asemenea malformaţii restant din anii anteriori. În acest caz numărul copiilor cu MCC poate depăşi cifra de 1500 – 2000. Mortalitatea cauzată de malformaţii cardiace este una din principalele cauze ale mortalităţii infantile cu un procent de 21, 2 % la nivelul anului 2012.

Motivat că mare parte din aceşti copii cu MCC decedează în prima lună de viaţă şi apoi în primul an fără diagnostic şi tratament, devine evidentă importanţa asistenţei medicochirurgicale precoce chiar la vârsta de nou-născut şi sugar. Procente ce nu depăşesc 10-20% din acesti copii ajung la adolescenţă sau maturitate pentru a beneficia de asistenţă medicală.

Alex S.

ȘTIRI