Seceta scumpește merele din zona Fălticeni: Producție diminuată la jumătate și creșteri de prețuri cu 25%Actualitate

Seceta scumpește merele din zona Fălticeni: Producție diminuată la jumătate și creșteri de prețuri cu 25%

       Accesări: 89

mere-livada-falticeni

EXCLUSIV!

Mai scumpe și mai puține. Merele vor ajunge pe tarabe, dar și la fabricile de sucuri, cu tarife mai mari decât anul trecut. Recoltele au fost afectate din cauza căldurilor foarte mari și lipsei de precipitații, așa că pomicultorii din Fălticeni și Rădășeni au anunțat creșteri de prețuri.

Seceta le-a dat de furcă producătorilor de mere care se plâng de recolte mai mici cu 40 – 50% față de anul trecut.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Căldurile mari din vară au dat peste cap toate așteptările producătorului Pavel Onea care deține 50 de hectare de plantații. El spune că recolta este la jumătate față de anul trecut și că afectate au fost nu numai livezile tinere, ci și cele care au fost irigate prin picurare deoarece fierbințeala de la sol usca foarte repede pământul.

”Din cauza secetei, producția noastră s-a diminuat. Automat prețurile la mere vor crește cu până la 30%”, ne-a declarat Onea. ”Anul trecut am recoltat 30 – 35 de tone la hectar. Cred că anul acesta recolta va fi la jumătate. Ne-au fost afectate și culturile care au fost irigate. Nici aici nu am reușit să scoatem o producție mai bună.”

Sunt pomicultori din zona Fălticeni care cultivă mere de zeci de ani, dar spun că niciodată nu s-au confruntat cu o secetă ca anul acesta.

”Producția este foarte mult afectată de secetă. Este cea mai mică producție înregistrată în ultimii 10 ani.”, susține inginerul Mircea Costișevchi. ”Sunt ferme cu irigații care au reușit să diminueze efectele secetei, recolta fiind cu 30 – 35% mai mică în acest an. În alte livezi, în special cele cu arbori îmbătrâniți, producția s-a redus cu 50%.”

Fructele nu sunt doar mai puține, ci și mai scumpe. Merele vor ajunge în piețele agro-alimentare cu prețuri mai mari cu 25% față de anul trecut. La această valoare producătorii abia își pot acoperi cheltuielile de funcționare și investițiile dintr-un an de zile. Merele provenite din import, în special din Polonia, ajung în piețe cu tarife scăzute, făcând concurență neloială producătorilor locali.

Recolte mai mici și la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură din Fălticeni. Directorul instituției, economistul Anca Gheorghiu afirmă că producația înregistrează scăderi importante la hectar.

”Seceta ne-a afectat atât mărul de industrie cât și cel de consum. Sunt mult mai puține anul acesta.”, conchide șefa SCDP. ”În mod evident tarifele vor crește. Oricum, în ultimii ani, mărul de Fălticeni se vinde la comercianții din piețe, dar și la procesatori la un preț mult prea mic.”

Deși au anunțat scumpuri, pomicultorii din zona Fălticeni spun că la Târgul Mărului, eveniment desfășuratîn piața centrală ”Nada Florilor”, între 17 și 18 octombrie, vor practica la standuri aceleași tarife ca și de anul trecut. Asta pentru că târgul de toamnă însemnă mai mult promovare decât vânzare.

Rudy Hödl

ȘTIRI