Secetă la robinetele fălticenenilor din cartierul Maior Ioan: Sute de buni platnici au rămas de trei zile fără apă potabilăActualitate

Secetă la robinetele fălticenenilor din cartierul Maior Ioan: Sute de buni platnici au rămas de trei zile fără apă potabilă

       Accesări: 1869

Apa este deja un lux pentru câteva sute de fălticeneni buni platnici. De trei zile locuitorii cartierului Maior Ioan nu au deloc apă la robinete, iar situația nu pare să aibă momentan rezolvare. Familii tinere cu copii, dar și bătrâni, unii dintre ei neputincioși, și-au exprimat nemulțumirile în prezența jurnaliștilor și dezaprobă modul cum este gestionată criza apei la Fălticeni.

Riveranii acuză ACET de lipsă de comunicare și spun că luni dimineața vor merge să protesteze în fața agenției, de pe strada Ion Dragoslav, și să ia la rost conducerea instituției pentru lipsa apei.

Oameni aflați în pragul pensionării spun că transportă apa cu bidoanele, de la țară sau de la prieteni care au fântâni, pentru a putea găti, putea o minimă igienă personală, dar și pentru a-și menține closetele curate.

Toate se întâmplă acum când s-au instalat temperaturile caniculare iar indicele de disconfort termic este la cote foarte ridicate. Situația este aceeași la blocurile 3, 7, 10, 15 și în aproape întreg cartierul Maior Ioan.

Secetă la robinete: Apa nu mai curge de trei zile

De joia trecută zeci de apartamente nu mai au apă potabilă. Oamenii stau cu mașinile de spălat pline cu rufe, cu găleți de apă în băi. Rezervele de apă le adună în bidoane sau canistre. Criza apei la Fălticeni așteaptă să fie rezolvată cât mai curând, însă pe proprietarii de apartamente îi nemulțumește și mai mult faptul că nu au primit de la ACET un răspuns clar în acest sens.

Fiecare se aprovizionează de unde poate: de la fântână, de la izvoare aflate în zonă sau de la țară.

”Nu mai avem apă la robinete. Problemele sunt din luna mai. În fiecare săptămână se oprește apa! Nu știu dacă se mai poate trăi în condițiile acestea la blocuri”, ne-a spus Doina Negrea, unul din locatarii blocului 15 C afectați de lipsa apei. ”Nu știu unde care este greșeala, dar vă rog să rezolvați problema. Nu putem folosi toaleta, mașinile de spălat, centrala pe gaz pentru apă caldă.”

Doinea Negrea mai spune că s-au dat nenumărate telefoane la ACET și li s-a spus că Moldova este învolburată.

ACET nu i-a anunțat pe proprietarii de apartamente că apa se va opri

Locuitorii din cartierul Maior Ioan sunt nemulțumiți și pentru faptul că nu au fost înștiințați că vor rămâne fără apă. Mai mult decât, ei spun că operatorul local ACET nu le poate spune cât timp vor rămâne fără apă.

Ei consideră că, în calitate de beneficiari, ar trebui să fie informați la timp de deciziile care se iau în cazul avariilor.

Fălticenenii sunt revoltați nu doar de faptul că nu au apă ci și de atitudinea conducerii și angajaților ACET Fălticeni și Suceava care refuză să mai răspundă la telefon.

Curge cu țârâita la parter. La etaje nu ajunge nimic

Cei care locuiesc la parter reușesc să pună ceva apă deoparte. Proprietarii apartamentelor de la etaj nu au nici o șansă să umple măcar o cană. Cel puțin nu în timpul zilei.

Valerian Tofan locuiește etajul IV al blocului 7. Aproape că s-a obișnuit cu ideea că este nevoit să aducă apă de la izvor deși este bun platnic. Situația îl nemulțumește și spune că dacă n-ar fi plătit, apa i-ar fi fost sistată imediat iar acum când nu are apă de trei zile nu se grăbește nimeni să rezolve situația creată.

”Apă de băut nu avem. Apă la toaletă nu este. Apă pentru mașina de spălat nu este. Cât mai putem sta așa? Este vară, foarte cald, avem și noi nevoile noastre ca toți ceilalți!”, ne spune Valerian Tofan. ”Așa ceva n-a mai fost până acum. Sper să se rezolve cât mai repede. Nu putem să rămânem așa, fără să știm și noi când vom avea apă.”

El locuiește aici de peste 20 de ani și afirmă că situație ca aceasta nu a mai întâlnit. Bărbatul de 58 de ani transportă zilnic apă de la Băncuță.

Au pus lacăte pe WC-uri și au plecat la țară

Tot la etajul IV al blocului 7 sunt și toaletele comune. Pentru că apa nu mai curge, proprietarii au pus lacăt pe cele patru WC-uri de frică să fie folosite ”abuziv” de  vecinii din zonă.

Pentru că nu au apă câțiva vecini și-au luat ”concediu” și au plecat la țară. Cel mai probabil se vor întoarce când se vor asigura că apa va reveni la robinete.

Valerian Tofan spune că situația este de râsul curcilor dar nimeni nu se interesează de situația oamenilor care plătesc întotdeauna apa la timp și se aleg cu situații ca aceasta.

Se trezesc cu noaptea în cap să ”prindă” apa la robinet 

Fălticenenii din cartierul Maior Ioan spun că au lăsat robinetele deschise să vadă când va curge apa. Așa au aflat că la orele 2-3 dimineața au șansa să pună deoparte câțiva litri de apă.

Presiunea scăzută dar și numărul utilizatorilor face imposibilă ”misiunea” proprietarilor de la etajele superioare unde apa nu ajunge oricum. Aceștia s-au obișnuit cu ideea că nu pot avea apă, dar nu acceptă ideea că situația va continua la fel pentru următoarele zile.

Probleme cu furnizarea apei nu sunt doar în cartierul Maior Ioan. Afectați sunt și locuitorii de pe străzile 9 Mai, Cuza Vodă, Ion Creangă, Mihai Eminescu dar și pentru unii locuitori ai cartierului 2 Grăniceri.

De unde vin problemele în furnizarea apei potabile?

Stația Baia 3 a fost oprită după ploile torențiale din zona de munte care au dus la creșterea în debit a râului Moldova și angrenarea aluviunilor în frontul de captare.

Apa râului Moldova este murdară iar responsabilii din cadrul ACET Fălticeni au afirmat că probele de apă luate sunt neconforme pentru consum.

Problemele alimentării cu apă sunt amplificate, după cum am aflat în teren, de lucrările pe care o societate din Galați le execută pe râul Moldova în cadrul unui proiect al Administrației  Naționale “Apele Române”.

Se pare că muncitorii firmei respective nu au ținut cont de urmările avertizărilor meteorologice și hidrologice din ultimele săptămâni și, fără să consulte societatea ACET, au amplificat problemele stației de captare în urma unei breșe pe care au făcut-o în aval, ceea ce face ca în zona frontului de captare apa să nu mai ajungă pe circuitul normal, angrenând aluviuni care blochează captarea.

Sunt numeroase reclamații în special din partea consumatorilor alimentați din bazinele de apă din Oprișeni.

 

ȘTIRI