Elevii din Fălticeni, Baia, Cornu Luncii, Drăgușeni, Oniceni și Preutești au participat la Festivalul „Soyons francophones”Educație

Elevii din Fălticeni, Baia, Cornu Luncii, Drăgușeni, Oniceni și Preutești au participat la Festivalul „Soyons francophones”

       Accesări: 551

Iubitorii limbii franceze au propriul festival. Cântecul, poezia, dansul și teatrul se reunesc în cadrul manifestării „Soyons francophones” (Să fim francofoni) într-un amalgam plin de energie și pasiune furnizat de elevi cu vârste diferite. Evenimentul se desfășoară la Gura Humorului și este deja la cea de a cincea ediție pe care organizatorii au catalogat-o ca un real succes.

Anul acesta au participat 500 de elevi de la 34 de școli gimnaziale și licee din județul Suceava.

Printre ei se numără și reprezentanții unităților de învățământ din municipiul Fălticeni, dar și cele din mediul rural, copiii școlilor din Preutești, Baia, Oniceni, Drăgușeni, Probota și Cornu Luncii.

Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” s-a prezentat la festivalul francofon cu grupul vocal-instrumental „Chorus” condus de profesoara Mirabela Apopei. Cei 23 de elevi au interpretat melodiile de succes „Hymne à l’amitié„ (Celine Dion) şi „Je veux” (Zuz).

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pe scenă au urcat și elevii de la Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu”. Copiii din grupul „Școala 2 Band”, coordonat de profesoarele Maria Luncănița și Anca Nastasă, au încântat auditoriului cu piesa „Sur ma route”.

Cu nimic mai prejos au fost reprezentanții Școlii Gimnaziale Preutești, îndrumați de profesoarele Gabriela Dumbrăvanu și Delia Rusu, care au prezentat publicului sceneta „Le Petit Chaperon rouge” urmată de două cântece, „Je t’aime”, interpretată de Ariana Sandu, şi „L’oiseau et l’enfant” interpretată de un grup de elevi ai școlii din Basarabi.

Și la ediția din acest an au participat copiii de la Şcoala Gimnazială Baia care s-au întors în epoca lui Molière pentru a pune în scenă comedia „Le Petit bourgeois gentilhomme”, iar copiii de la Şcoala Gimnazială Oniceni au cântat „Chanter la joie”.

Scopul festivalului, desfășurat pe 23 martie, este acela de a promova limba franceză și valorile culturale franceze.

În ton cu tematica manifestării, elevii de la Şcoala Gimnazială „Luca Gavril” din Drăguşeni au oferit publicului și organizatorilor un program artistic și unul muzical, prin interpretarea melodiei „Je t’aime” (Lara Fabian).

Pe scena aceluiași eveniment au urcat copiii de la Şcoala Gimnazială Cornu Luncii au interpretat cântecul „Hymne à l’amitié”, în timp ce elevii Şcolii „Petru Rareş” din Probota au prezentat un colaj de șase cântece, mai multe poezii cât și sceneta „La cigale et la fourmi”.

Entuziasmul, tinerețea și energia școlarilor, dublate de bucuria participării, și-au pus amprenta pozitivă asupra manifestării care omagiază limba franceză într-o manieră pur cultural-artistică.

Organizatorii susțin că evenimentul reflectă în egală măsură pplăcerea pentru arta de a trăi intens, frumos și pasionant.

„Soyons francophones” este un festival lansat de Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava în colaborare cu Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului și partenerii instituționali locali Primăria Oraşului Gura Humorului şi Centrul Cultural.

ȘTIRI