Școlile din mediul rural se împuținează: Șase unități din Dolhasca, Horodniceni și Vadu Moldovei vor pune lacătul pe ușăSpecial

Școlile din mediul rural se împuținează: Șase unități din Dolhasca, Horodniceni și Vadu Moldovei vor pune lacătul pe ușă

       Accesări: 3173

Sunt tot mai puține de un an la altul. Școlile din mediul rural se închid rând pe rând, iar valul închiderii unităților de învățământ continuă și anul viitor. În zona Fălticeni bate la ușă un nou val al desființărilor.

Pe lista ISJ Suceava figurează cinci școli și o grădiniță care vor fi închise din toamna acestui an. La nivel de județ sunt 9 unități și structuri ale sistemului educațional care vor pune lacătul pe ușă.

Este un fenomen care nu poate fi oprit, spun unii profesori care știu că mai devreme sau mai târziu lucrurile acestea urmau să se întâmple.

La Vadu Moldovei vor fi închise trei școli, La Dolhasca două școli, iar la Horodniceni va fi desființată o școală. Clădirile vor intra în conservare sau li se va da o altă destinație.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Solicitările vin, de fapt, de la Consiliile Locale ale Unităților Administrativ Teritoriale, pe fondul scăderii cifrei de școlarizare sub limita prevăzută de lege. Majoritatea structurilor educaționale din zona Fălticeni pe care ușa cărora se va pune lacătul sunt școli care funcționează într-o clădire, cu o singură clasă și un număr de 10 până la cel mult 16 elevi.

Sunt școli unde, în majoritatea lor, de ani buni se merge pe sistemul de învățământ simultan. Mai concret, profesorul predă într-o singură clasă disciplinele pentru ani de studiu diferiți. Dascălul are de predat la aceeași clasă materia pentru elevi ai clasei întâi, a doua, a treia și chiar a patra.

Acum 25 de ani în urmă, numărul elevilor din zona rurală era în medie de 5 ori mai mare.

Mai mulți factori au ”conlucrat” la închiderea școlilor. Primul dintre acestea este scăderea numărului de nașteri. Statisticile Maternității din Fălticeni ne arată că la acest capitol s-au petrecut schimbări majore și în mediul rural. Există localități unde numărul nașterilor este de 10 ori mai scăzut față de 1990.

La rândul lor, mișcările demografice și-au pus amprenta asupra scăderii populației școlare.

Un număr mare de familii din zona Fălticeni au plecat la muncă peste hotare. Cifra lor nu se cunoaște, însă efectele sunt vizibile. Sunt părinții care au luat calea strănătății și au preferat să-și țină copiii aproape. Alții au rămas în țară, dar s-au mutat la oraș în speranța unui trai mai bun.

Există și părinți care, odată ajunși în străinătate, preferă ca aici să-și aducă pe lume copiii cu ei.

În planul de școlarizare pentru anul școlar sunt propuse desființarea unui număr de nouă școli din județul Suceava.

Șase dintre acestea se află în zona Fălticeni. În anul școlar 2016 – 2017 urmează să fie desființate Școala Primară Nr. 2 Brădățel, Horodniceni (care funcționează în acest an școlar cu 1 clasă cu 16 elevi).

La Dolhasca se va închide din toamnă Grădinița cu Program Normal Sândeni (care funcționează cu 1 clasă cu 12 elevi), Școala Primară din Valea Poienii, (care funcționează cu 1 clasă cu 11 elevi).

În comuna Vadu Moldovei vor fi desființate trei unități de învățământ: Școala Primară din Ciumulești (care funcționează în acest an școlar cu 1 clasă cu 14 elevi), Școala Primară din Dumbrăvița (care funcționează în acest an școlar cu 1 clasă cu 13 elevi) și Școala Primară din Movileni (care funcționează în acest an școlar cu 1 clasă cu 13 elevi)

ISJ Suceava precizează că cifra de școlarizare pentru toate structurile unităților școlare menționate propuse spre desființare va fi pentru anul școlar viitor sub limita prevăzută de lege de minim 12 elevi la învățământul primar și de minim 10 copii la învățământul preșcolar.

ȘTIRI