Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi din Fălticeni la un deceniu de existențăLocal

Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi din Fălticeni la un deceniu de existență

       Accesări: 339

Corul “Glasul Bucovinei” a Școlii Militare din Fălticeni a oferit răspunsurile liturgice în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

În contextul Centenarului Marii Uniri, care a coincis și cu sărbătorirea a 10 ani de înființarea Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” din Fălticeni, corul acestei instituții „Glasul Bucovinei”, condus de către părintele militar Cătălin Simion, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie care s-a oficiat în Catedrala Reîntregirii, împreună cu corul psaltic „Anastios’’ din Târgu Mureș, grup format din medici și studenți la medicină, condus de către Iustinian Simion, medic neurochirurg.

Corul școlii militare din Fălticeni este compus din 110 cadre militare și participă în diferite locații din țară la spectacole și concerte culturale legate de marele eveniment al unirii.

A fost înființat în anul 2001 de către preotul militar Cătălin Simion, iar numele corului a fost pus în semn de apreciere și respect față de lupta și jertfa bucovinenilor pentru apărarea valorilor românești, ținându-se seamă și de faptul că Municipiul Fălticeni se află la „poarta” Bucovinei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Este o datorie de onoare a noastră aceea de păstra vie conștiința de Neam, Credință și Țară, și de a aduce prinos de recunoștiință celor care au luptat și s-au jertfit pentru aceste valori, iar activitatea corului Glasul Bucovinei este și ea un mod de a duce la îndeplinire această misiune”, a subliniat părintele militar Cătălin Simion.

Școala Militară din Fălticeni continuatoare „Regimentului 16 Dorobanți” din Primul Război Mondial

Cu prilejul împlinirii a 10 ani de existență a Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Petru Rareș din Fălticeni s-au desfășurat o serie de evenimente religios culturale pentru a marca acest moment aniversar.

În ziua de 23 noiembrie 2018, s-a săvârșit o slujbă de “Te-Deum” de mulțumire în biserica Sfântul „Mare Mucenic Gheorghe” și Sfântul „Mare Mucenic Mina” din incinta unității militare și oficiată de către părintele Adrian Dulgheriu, protoiereu de Fălticeni, împreună cu părinții militari Iacob Ovidiu de la I.S.U. Bucovina și preotul Radu Șerban Nicolae de la ICJ Suceava,  Preotul Pavel Norocel de la parohia Suha – Mălini, și părintele Georgian Rotar de la parohia Sfinții “Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni, în prezența conducătorului instituții dl. Colonel Ionel Postelnicu, cadre militare și elevii jandarmi.

La finalul slujbei s-a oficiat și un parastas pentru ostașii căzuți pe toate câmpurile de luptă, pentru cadrele militare din cadrul unității, și pentru trecerea la cele veșnice a maiorului Irina Airinei într-un tragic accident rutier.

Părintele militar Cătălin Simion, a prezentat referatul “Bătălia de la Spătărești”,  dar și aportul adus de către Regimentului 16 Dorobanți Fălticeni în Primul Război Mondial.

“Ne face plăcerea să spunem că școala noastră este moștenitoarea patrimoniului material al vestitului Regiment 16 Dorobanți Fălticeni. Marea unitate militară din Fălticeni, printre altele, în primul Război Mondial, a eliberat orașul Miercurea- Ciuc, apoi cel mai mare oraș al Ardealului, pe data de 24 decembrie 1918, și a fost primul regiment al Armatei Române care a trecut Tisa, a eliberat și Budapesta și a pierdut 6000 de ostași pe câmpurile de luptă în prima mare conflagrație mondială.”

Evenimentele legate de aniversarea școlii au continuat la Centrul Cultural “Vasile Birlic” din Fălticeni, în prezența oficialităților administrative județene, în care corul „Glasul Bucovinei” al unității militare a susținut un concert de cântece patriotice, începând cu intonarea imnului național „Deșteaptă-te române”.

În desfășurarea evenimentelor a avut loc lansarea cărții „Regimentul 16 Dorobanți Fălticeni 1871 – 1946”, autor dl. Col doctor Ilie Nuțu, și apariția revistei „Cuvânt și Faptă’’, cu număr aniversar, redactată de către părintele militar iconom stravofor Cătălin Simion.

ȘTIRI