Școala Gimnazială Slatina s-a înnoit în totalitate. Unitatea poartă numele domnitorului Alexandru LăpușneanuActualitate

Școala Gimnazială Slatina s-a înnoit în totalitate. Unitatea poartă numele domnitorului Alexandru Lăpușneanu

       Accesări: 2026

Schimbări și noutăți importante pentru o unitate de învățământ din zona Fălticeni. După derularea unor programe de investiții pentru reabilitare și dotare, Școala Gimnazială din satul Slatina intră în rândul unităților educaționale complet modernizate. Lucrările s-au încheiat recent, iar condițiile oferite sunt exemplare.

Spre diferență de alte școli, la Slatina au fost demarate două proiecte cu surse de finanțare diferită, dar cu același scop, de a crea o unitate la standarde europene.

Un proiect a vizat reabilitarea școlii vechi cu fonduri guvernamentale, iar prin cel de-al doilea proiect, cu finanțare externă, s-a realizat o clădire nouă care respectă toate cerințele actuale.

Noul ansamblul școlar edilitar va fi inaugurat pe 17 mai.

„Pentru noi, profesorii și elevii, este un moment mult așteptat. Oricine se mută în casă nouă este bucuros și fericit. În comuna Slatina, lucrurile se schimbă în bine, școala se schimbă în bine.”, ne-a declarat directorul Alin Sărbușcă. „Este de apreciat implicarea primarului Vlăduț Gherman, un prieten și susținător al educației. Sprijinul Primăriei Slatina este pentru noi, profesorii, foarte importantă și arată preocuparea administrației locale pentru înfăptuiri frumoase.”

Director Alin Dumitru Sărbușcă Moraru

Directorul școlii din satul Slatina îi îndeamnă pe părinți să fie alături de profesori și elevi la inaugurare, subliniind că școala este a doua casă pentru orice elev.

La eveniment vor participa oficialități locale, reprezentanți din Parlamentul României, de la I.S.J. Suceava și Prefectura Suceava, profesori și primari din câteva comune învecinate.

Aproximativ 200 de copii, din ciclul primar și gimnazial învață la școala din satul Slatina. Cele două localuri oferă condiții excelente pentru actul educațional, condiții care nu au fost niciodată mai bune ca acum.

Directorul școlii, profesorul Alin Sărbușcă Moraru, spune că momentul inaugurării este unul încărcat de bucurie și satisfacție deplină.

În clădirea școlii mai funcționează o grădiniță.

Școala din satul Slatina nu este doar nouă ca aspect și dotări. Unitatea are și un nume nou, cu rezonanță în istoria românilor.

Din acest an, unitatea de învățământ poartă titulatura „Alexandru Lăpușneanu”, ctitorul Mănăstirii Slatina. Statuia domnitorului Moldovei, din secolul XVI, patronul spiritual al școlii, este amplasată în curtea școlii.

Lucrarea este opera artistului Iulian Asimionesei, profesor la Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Pentru ca proiectul să fie complet, autoritățile au dotat școala cu un teren de sport, un spațiu de joacă pentru preșcolari și o curte generoasă, amenajată cu tot ce trebuie.

În comuna Slatina sunt derulate alte două proiecte de investiții similare la școlile din Găinești și Herla, reabilitate integral cu fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

ȘTIRI