Școala Gimnazială Preutești și-a redeschis porțile: Reabilitare capitală și dotări complet noi după 40 de aniActualitate

Școala Gimnazială Preutești și-a redeschis porțile: Reabilitare capitală și dotări complet noi după 40 de ani

       Accesări: 1597

S-au întors la școală, cu multă bucurie, înaintea iernii. Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Preutești au revenit în vechiul local, la două luni de la deschiderea noului an școlar. Clopoțelul a sunat, din nou, luni, 19 noiembrie, data la care au reînceput aici cursurile, într-o clădire complet schimbată în urma unor ample lucrări de investiții pentru modernizare și dotare.

Este cea de a treia școală modernizată printr-un proiect al Primăriei Comunei Preutești depus în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

Acum un an, în septembrie 2017, a fost deschisă noua Școală Gimnazială Basarabi, iar anul acesta, tot în luna septembrie, a fost inaugurată Școala Gimnazială Arghira, după un proiect de reabilitare capitală.

În prezent, autoritățile locale desfășoară un alt proiect de investiții și la Școala Gimnazială Leucușești care va fi finalizat în primăvara anului 2019.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Pentru Școala Gimnazială Preutești este un nou început.”, a afirmat primarul comunei Preutești la deschiderea evenimentului. „Este un nou început la care zeci de generații s-au gândit de-a lungul anilor. Sunt sigur că și cadrele didactice au așteptat de mult timp această clipă. Lucrările sunt decontate în proporție de 100%. Nu este ușor ca în decurs de un an să decontăm sume de 5 milioane de lei.”

Școală reabilitată capital și finalizată înainte de termen

Proiectul a fost demarat în mai 2017 și s-a încheiat în noiembrie 2018. În ciuda numeroaselor lucrări, firma Antramicons din Pojorâta a reușit să finalizeze înainte de termen, la fel ca și la Școala Gimnazială Arghira.

Construită în anul 1972, școala din Preutești a beneficiat de reparații capitale, primele în cei 46 de ani de existență. Din vechea clădire s-au mai păstrat doar pereții și fundația.

Lucrările au început în luna mai cu anveloparea exterioară, construirea mansardei și acoperișului.

Din luna iulie au fost deschise lucrările la interiorul clădirii. Structura imobilului a fost consolidată, iar după tencuirea pereților au fost refăcute pardoselile. Unitatea dispune de instalații sanitare și termice noi, tâmplărie interioară, parchet și grupuri sanitare, de asemenea, noi.

Prin intermediul proiectului a fost achiziționată și o nouă centrală termică pe lemne.

Școala Gimnazială Preutești a fost dotată cu sistem economic de iluminat în sălile de curs, în laboratoare și la cabinetul psihopedagogic.

Exteriorul revizuit și înverzit

Pe lângă aspectul proaspăt al exteriorului clădirii, curtea școlii întregește sentimentul de școală modernizată.

După lucrările de amenajare ale terenului au fost plantați 500 de arbuști într-o campanie la care au participat elevi, profesori, localnici și autorități.

A fost amenajată aleea de intrare în curte și parcarea pentru personalul didactic.

În curtea școlii vor fi instalate bănci și coșuri de gunoi.

Dotări pentru școală printr-un parteneriat

Anul trecut Primăria și Școala Gimnazială Preutești au devenit parteneri într-un proiect cu fonduri europene, denumit A.M.I.C. desfășurat de Centrul Diecezan Caritas din Iași.

Prin intermediul acestuia au fost achiziționate pentru școală dotările necesare pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a actului educațional.

Unitatea de învățământ a primit mobilier nou, dulapuri, scaune, mese, bănci pentru sălile de curs, cancelarie și cabinetul psihopedagogic. Clasele au fost dotate cu table magnetice.

Numeroși invitați la inaugurare

Deschiderea oficială a fost făcută duminică, 18 noiembrie, în prezența autorităților locale, primari, cadre didactice, părinți și elevi dornici să vadă școala după modernizare.

La eveniment au participat primarul Ion Vasiliu, prefectul Mirela Adomnicăi, inspectorul școlar general Gheorghe Lazăr și profesorul Neculai Șchiopoaia, directorul Școlii Gimnaziale Preutești.

Printre invitați s-au numărat primarii Cătălin Coman (Fălticeni), Vasile Mucilenița (Fântâna Mare) și Neculai Bărculescu (Dolhești), reprezentanții firmei Amtramicons.

Evenimentul a început cu slujba de sfințire a localului școlii, urmată de discursurile invitaților.

După tăierea panglicii, oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare de către doi elevi costumați în straie tradiționale.

Luni au fost reluate cursurile în localul Școlii Gimnazială Preutești, după o pauză de șapte luni. Pe perioada lucrărilor, elevii și profesorii au desfășurat cursurile la un conac vechi de 100 de ani, din satul Basarabi.

Realizată la standarde actuale, Școala Gimnazială Preutești poate servi ca model în ceea ce privește implementarea proiectului, calitatea și durata lucrărilor.

ȘTIRI