Școala Gimnazială Preutești va găzdui concursul regional „Istoria fără manual”. 13 școli participă la ediția jubiliarăEducație

Școala Gimnazială Preutești va găzdui concursul regional „Istoria fără manual”. 13 școli participă la ediția jubiliară

       Accesări: 826

Toamna dă startul competițiilor din mediul educațional. Înaintea ca olimpiadele să înceapă, un proiect regional reunește participanți de vârste și clase diferite în primul concurs din noul an școlar. Se numește „Istoria fără manual” și este una dintre cele mai interesante întreceri de cunoștințe în domeniul istoriei.

Ediția jubiliară, cea de-a zecea, va fi găzduită de Școala Gimnazială Preutești.

Concursul, ce se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni, presupune o serie de activități de cercetare, documentare, inovație și creație. Autorii proiectului spun că acesta are menirea să dezvolte și să consolideze sentimentul patriotic și pasiunea pentru istorie.

În cadrul competiției vor participa 13 unități școlare din aproape toată Moldova.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Echipajele înscrise provin din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Potrivit organizatorilor, la concurs participă elevi din ciclurile gimnazial și liceal, din cadrul unităților școlare implicate în proiect.

Din județul nostru, pe lângă școala gazdă, mai participă Școala Gimnazială „George Tofan” din Bilca, Școala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” din Frătăuții Noi, Școala Gimnazială „Iulian Vesper” din Horodnicu de Sus și Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți.

„Istoria fără manual” nu este doar un simplu concurs, ci un proiect educațional care dezvoltă dimensiunea culturală, artistică și științifică.

Concursul se desfășoară bianual, o dată pe semestru, într-o zi de sâmbătă din luna noiembrie și una din luna mai, iar activitățile vor fi variate și stabilite de fiecare partener care organizează manifestările.

Participanții, organizați pe echipaje, vor susține trei probe: întrebări generale din Istoria românilor și istoria universală cu patru variante de răspuns, recunoașterea unor personaje / locuri / monumente / obiective de interes public și istoric din România și din lume și proba practică ce presupune rezolvarea unui rebus arheologic, în care vor potrivi corect și vor lipi piesele unor vase ceramice sparte.

Fiecare dintre probe va fi moderată de către un profesor, iar juriul ales în prealabil din cadrul colaboratorilor va contoriza buna desfășurare și obiectivitatea.

Probele își modifică structura la fiecare ediție, astfel încât elevii să se confrunte cu situații noi care să le stârnească interesul și curiozitatea pentru istorie.

Școala Gimnazială Preutești este câștigătoarea unor premii importante în cadrul concursului „Istoria fără manual”, locul II în anul 2019 și locul 1 în anul 2018. Echipajul a fost îndrumat de profesorul Neculai Șchiopoaia.

ȘTIRI