Școala Gimnazială “Ion Irimescu” la 145 de ani de existențăLocal

Școala Gimnazială “Ion Irimescu” la 145 de ani de existență

       Accesări: 191

Școala Gimnazială “Ion Irimescu” din Fălticeni derulează, în perioada 19 – 23 februarie, manifestări cultural – artistice și educative dedicate celor 145 de ani de existență.

În cadrul acestor manifestări va fi omagiat și patronul spiritual al școlii, de la a cărui naștere se împlinesc 115 ani, pe data de 27 februarie.

Cadrele didactice vor rememora istoria școlii în cadrul discuțiilor cu elevii. De asemenea, va fi evocată personalitatea maestrului Ion Irimescu, patriarhul artei românești. Elevii vor fi angrenați și în ateliere de creație literară, plastică.

Activitățile din această săptămână vor urmări să realizeze și un arc peste timp. Pe lângă maestrul Ion Irimescu, vor fi readuși în memoria colectivității școlare și alte nume importante ale unor absolvenți care fac cinste “Școlii nr. 2”: scriitorul Mihail Sadoveanu, academicienii Mihai Băcescu și Petru Jitaru, profesorul universitar Emil Perjeriu sau medicul Mircea Onofriescu.

Nu vor fi uitate nici fostele cadre didactice ale școlii. Profesorii pensionari vor fi invitați să revină la școală pentru întâlnirea festivă care va fi organizată vineri, 23 februarie. Profesorii și învățătorii care nu mai sunt printre noi vor fi comemorați și în acest cu ocazia unei slujbe de pomenire.

Așa cum am precizat, Zilele Școlii Gimnaziale “Ion Irimescu” se vor încheia cu un spectacol de cântec, dans și poezie, pus în scenă de elevii școlii, cu sprijinul cadrelor didactice.

Premergător acestor manifestări, un grup de elevi și profesori a reprezentat școala la evenimentul omagial IRIMESCU 115, care s-a desfășurat duminică 18 februarie.

 

Concursul Județean de artă plastică ”Pe urmele maestrului Ion Irimescu”

Un reper important al evenimentelor organizate de Școala Gimnazială “Ion Irimescu” este, și în acest an, Concursul Județean de artă plastică ”Pe urmele maestrului Ion Irimescu”, ajuns la a treia ediție.

Concursul este organizat de Școala Gimnazială ”Ion Irimescu„ Fălticeni în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni (care a asigurat fondurile pentru premiere) și Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” .

Ideea inițierii acestui proiect a pornit de la necesitatea de aducere în actualitate, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, comunitate, a personalității, a activității culturale și artistice a maestrului Ion Irimescu. Concursul se dorește a fi o manifestare cultural- artistică, desfășurându-se pe durata mai multor luni și însumând o serie de activități diverse.

Concursul apare în contextul nevoii de a accesibiliza ținând cont de dezvoltările informaționale contemporane receptarea operei lui Ion Irimescu. Justificarea temei alese decurge din însăși titulatura școlii care propune acest proiect, constituind astfel o oportunitate pentru toți actorii procesului educativ de a conștientiza importanța moștenirii culturale pe care maestrul Irimescu a lăsat-o orașului Fălticeni în general, și acestei școli gimnaziale în special. Proiectul își propune, prin urmare, o abordare multidimensională a temei alese, ceea ce poate reprezenta un factor de motivare a receptorilor antrenați în demersul educativ.

Concursul își propune menținerea în conștiința publică a valorilor din patrimoniul local, descoperirea de noi talente, reconfirmarea și încurajarea unor elevi cu potențial, a prestigiului școlii și comunității din care aceștia fac parte, stimularea creativității, a comunicării interpersonale și a implicării în activități de educație nonformală, prin organizarea unor expoziții și prezentarea lor în mass – media.

Proiectul se adresează direct elevilor din învățământul gimnazial și liceal, precum și cadrelor didactice implicate în proiect. Indirect, va atinge un public mai larg, pe de o parte, din instituțiile de cultură partenere și, pe de altă parte, din comunitatea locală și din neprofesioniști interesați de fenomenul cultural.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI