Școala Gimnazială “Ion Irimescu” a sărbătorit 143 de ani de existențăActualitate

Școala Gimnazială “Ion Irimescu” a sărbătorit 143 de ani de existență

       Accesări: 1443

Actuale și foste cadre didactice, elevi și părinți, conducerea administrației publice locale, invitați, au trăit cu emoție încă o pagină în istoria învățământului fălticenean. Vineri, 26 februarie 2016, Școala Gimnazială “Ion Irimescu” (Școala 2) și-a sărbătorit cei 143 de ani de existență.

Invitații au fost întâmpinați de directorul Costică Parfenie, cu o floare și un exemplar al celui mai recent număr al revistei școlii “Vreme trece, vreme vine…”.

După mesajele aniversare transmise de musafiri și de doi foști elevi ai școlii, acum studenți,  Larisa Andreea Pălie, Andrei Buruiană, a urmat premierea elevilor cu rezultate deosebite (peste 30 de elevi).

Pe scena din holul principal al școlii, elevii au prezentat un spectacol de cântece și dansuri foarte apreciat de publicul prezent la manifestări.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Manifestările s-au desfășurat sub patronajul spiritual al maestrului Ion Irimescu, nume pe care școala îl poartă încă din anul 1998.

Școala Gimnazială „Ion Irimescu” și-a deschis pentru prima dată porțile la 21 februarie 1873, sub denumirea de Şcoala primară de băieţi nr. 2 „ Prinţul Carol” , clasa I în acel an având înscrişi 25 de elevi. Învăţătorul şi, în acelaşi timp, directorul şcolii era preotul iconom Ioan Savel.

Inițial a funcționat în localul de pe strada I.Dragoslav nr. 9, cu două clase de băieți, apoi s-au înființat și clase de fete. Directoarea şcolii nr. 2 de fete era Eufrosina Ivanovici. Sediul de pe strada Ion Dragoslav s-a dat în folosinţă în 1901.

În 1906 Şcoala 2 se transformă în şcoală mixtă mutându-și locaţia în casele avocatului Guter, pe strada N. Beldiceanu.

În anii 1916-1918, deşi se primise aprobarea de revenire în localul de pe strada I. Dragoslav, acesta era folosit ca spital şi activitatea didactică s-a ţinut în casele învăţătorului Gh. Paradopol care nu a perceput nici o taxă pentru acest gest.

În 1897 comunitatea evreiască, prin efortul financiar al membrilor săi, a dat în folosinţă într-un local propriu din N. Beldiceanu, Şcoala Israelită de băieţi şi fete. În timp, în această clădire a funcţionat din 1948 Şcoala medie mixtă nr. 2, formată în urma reformei prin restructurarea Şcolii de fete „ Principesa Elena”.

Acest local din strada N. Beldiceanu, local ce este folosit și în prezent, a suportat lucrări de renovare capitală şi extindere în 1992, devenind o şcoală modernă, dar păstrându-şi eleganţa arhitecturală de altădată.