Şcoala Gimnazială „Hatmanul Şendrea” Dolheştii Mari a aniversat 150 de ani de existenţăEducație

Şcoala Gimnazială „Hatmanul Şendrea” Dolheştii Mari a aniversat 150 de ani de existenţă

       Accesări: 731

Ziua de duminică, 8 iunie 2014, a fost una de mare sărbătoare pentru comunitatea dolheşteană.

A fost ziua aniversării a 150 de ani de existenţă a Şcolii Gimnaziale „Hatmanul Şendrea”, un eveniment organizat de cadrele didactice ale şcolii cu sprijinul Primăriei Dolheşti.

Actuali şi foşti profesori, elevi de astăzi şi foşti elevi, autorităţi locale şi judeţene, au onorat cu prezenţa programul aniversar – Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, prefectul Florin Sinescu, senatorul Ovidiu Donţu, inspectorul general Gheorghe Lazăr şi inspectoarea Cristina Teodorovici (Inspectoratul Şcolar Suceava), Cristi Bărculescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport.

În holul şcolii a fost dezvelită o placă comemorativă care va aminti peste ani evenimentul din vara anului 2014, după care a fost oficiată o slujbă religioasă de sfinţire. Manifestările au continuat apoi la Căminul Cultural.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

După cum ne-a informat directoarea şcolii, prof. Maria Ilie, istoria instituţiei de învăţământ din Dolheşti a început în anul 1864, când  prin promulgarea Legii învăţământului de către domnitorul Al. I. Cuza, au fost înfiinţate 25 de şcoli în satele fruntaşe ele judeţului Suceava, printre care s-a numărat şi şcoala din satul Dolheştii Mari .

De atunci şi până astăzi au trecut 150 de ani, care  înseamnă 150 de generaţii, 150 de ani de muncă, 150 de ani de trudă depusă de cadrele didactice ce şi-au desfăşurat activitatea  în această instituţie  şi care au clădit valori perene.

Sămânţa  sădită acum un secol şi jumătate, a devenit stejarul falnic de astăzi, la umbra căruia înmuguresc zeci de generaţii de cugete libere. La ceas aniversar şcoala îşi omagiază dascălii săi din totdeauna pentru că ei fac parte din liga aleasă a profesioniştilor devotaţi.

Ei, dascălii, au dus cu demnitate frumoasa, admirabila povară a luminării minţii şi a sufletului elevilor, efortul de a da învăţătură, adeseori încercaţi, dar niciodată osteniţi în lucrările lor.

Întotdeauna au fost  impotanţi vectori de cultură indiferent de vremi şi tendinţe,  spirite înalte care  au ars pentru ideea de bine şi de frumos adevărat. În aceste momente aniversare, frunţile noastre se pleacă în memoria dascălilor care au predat în această şcoală şi în cinstea elevilor care au învăţat aici, şi care ne fac cinste”, a menţionat directoarea şcolii în cuvântul de bun venit adresat celor prezenţi.

După alocuţiunile invitaţilor, conducerea şcolii a acordat diplomele aniversare special pregătite pentru acest moment. Din partea Inspectoratului Şcolar Suceava, inspectorul general Gheorghe Lazăr a oferit Şcolii Gimnaziale „Hatmanul Şendrea” o plachetă aniversară.

Aspecte din activitatea şcolii au fost prezentate de profesoara Elena Jitariuc, iar profesorul Valeriu Sandovici a lansat cartea „Şcoli din comuna Dolheşti”.

A urmat o întâlnire de suflet între generaţiile de profesori şi elevi, după care cei prezenţi au asistat la spectacolul artistic prezentat de preşcolari, elevii claselor primare şi elevii claselor gimnaziale: cântece, dansuri, muzică clasică, muzică uşoară, o scenetă, o şezătoare tradiţională în zona Dolheştiului şi folclor.

La buna desfăşurare a programului artistic şi-au adus aportul educatoarele Mitruţi Maria şi Lupu Ţănica, profesorii pentru învăţământ primar: Pîntea Anişoara, Corduneanu Marius, Sandovici Liliana, Damian Cătălina, Constantin Mihaela, profesoarele Jitariuc Elena, Chiperi Camelia, Iordache Alina şi Maria Ilie.

foto: Ana Maria Antoneag

ȘTIRI