Școala Gimnazială Basarabi este câștigatoarea marelui premiu al Concursului naţional „Descopăr limba franceză”Educație

Școala Gimnazială Basarabi este câștigatoarea marelui premiu al Concursului naţional „Descopăr limba franceză”

       Accesări: 1190

Pasiunea pentru o limbă străină și creativitatea le-au adus un premiu important, dar și numeroase alte premii. Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Basarabi au participat cu succes la Concursul naţional de proiecte „Je découvre le français” („Descopăr limba franceză”), un proiect pedagogic care are ca scop sensibilizarea copiilor din grădinițe și din școlile primare în descoperirea limbii franceze într-o manieră ludică și interactivă. Competiția și-a desemnat laureații, iar marele premiu revine unității de învățământ din comuna Preutești.

Materialul pregătit de profesoara Adina Popa și pus în „scenă” de elevii clasei a II-a a fost desemnat câștigător de către juriu.

Proiectul premiat se numește „Français à la récré” (franceza în recreație) și s-a derulat în lunile aprilie-mai 2017.

Celelalte două trofee au ajuns la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Baia Mare (locul II) și la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” din Târgoviște (locul III).

Concursul „Je découvre le français” este organizat de Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România și canalul francofon TV5 Monde România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Științifice.

„Pentru noi premiul reprezintă o apreciere a eforturilor noastre. Un proverb african spune că „dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeţi împreună!”, ne-a declarat profesoara Popa. „Din acest punct de vedere noi considerăm că nu se poate merge mai departe în domeniul limbilor străine decât într-o echipă de cadre didactice pasionate. Premiul reprezintă munca noastră de două luni și dragostea pe care o purtăm limbii franceze.”

Ideea proiectului pornește de la mitul lui Oedip. Pus să dezlege enigma Sfinxului, Oedip a știut că animalul care merge dimineața în patru labe, la prânz în două picioare și seara în trei nu este altul decât omul în cele trei etape principale ale vieții sale. Însă, între naștere și maturitate mai există o perioadă foarte importantă pe care proiectul o adaugă, și anume când omul stă sau sare într-un picior. Mai precis este vorba despre perioada copilăriei, când jocul și joaca sunt foarte importante, iar jocul care ne aduce în această postură este, cel mai adesea, șotronul.

Coordonatoarea Adina Popa spune că școala nu-și joacă rolul până la capăt dacă nu ia în calcul și recreațiile, care ar trebui să fie adevărate momente de relaxare pentru elevi, prilejuri pentru a învăța într-o manieră destinsă, creativă și originală aproape orice, chiar și limba franceză, în cazul de față.

Alături de inițiatoarea proiectului a fost echipa de cadre didactice formată din Ciprian Ciocan, Cornelia Grigore și Delia Rusu.

Marele premiu al Concursului naţional de proiecte „Descopăr limba franceză” a fost înmânat luni, 7 mai 2018, de către Sarah Delbois, șef de misiune la Institutul Francez din România.

Oaspetele a fost primit cum se cuvine la Școala Gimnazială Basarabi unde, într-o atmosferă prietenoasă, de cântec, poezie și voie bună, elevii și-au arătat atașamentul față de limba franceză și nivelul de cunoștințe acumulate.

După programul artistic a urmat o șezătoare literară în care Sarah Delbois le-a tradus copiilor fragmente dintr-o poveste legată de metamorfoza larvei fluturilor.

„Este minunat tot ceea ce am văzut aici, la școala din Basarabi. Am regăsit atât de multă energie, bucurie și mai ales pasiune pentru franceză.”, ne-a declarat Sarah Delbois. „Profesorii de limba franceză fac aici lucruri frumoase și vreau să-i felicit pentru tot. Sunt impresionată și bucuroasă pentru că am cunoscut oameni dedicați profesiei lor. Marele premiul, pe care l-au câștigat, îl merită pe deplin!”

La finalul întâlnirii s-a desfășurat și premierea. Francezii au fost generoși cu ocupanții primului loc din cadrul competiției.

Dacă elevii au primit materiale promoționale, cărți de povești în franceză, jocuri și cântece pe CD, profesorii au primit diplomele pentru recunoașterea succesului și o scrisoare de mulțumire adresată de Michel Monsauret, atașat de cooperare educativă la Institul Francez din România, în care se menționează că „această ediție derulată în 2017 a permis propunerea și implementarea de proiecte pedagogice inovante de predare a limbii franceze în învățământul preșcolar și primar. Pe această cale, dorim să ne exprimăm aprecierea pentru implicarea dumneavoastră și a echipei de cadre didactice în menținerea predării limbii franceze în oferta de formare a școlii.”

Nici unitatea de învățământ nu a fost uitată. Școala din Basarabi a primit diploma care atestă reușita competițională, un ghid pedagogic de predare a limbii franceze la grădiniță, un laptop și un videoproiector care vor fi folosite la activitățile didactice.

Anterior acestei întâlniri, în intervalul 19 februarie – 2 martie 2018 s-a desfășurat un stagiu de observare a practicilor pedagogice și didactice, conform convenției pe care școala a încheiat-o cu Universitatea Reims din Franța.

Activitățile au avut loc la Școala Gimnazială Preutești și la Școala Gimnazială Basarabi, la clasele de învățământ primar, și au avut-o ca invitată pe Juliette Dulière, masterand ESPE la Universitatea din Reims.

Cele două școli desfășoară programe diverse de Ziua Francofoniei (20 martie) și participă la edițiile Festivalului Județean „Soyons Francophones” (24 martie).

În cadrul Școlii Gimnaziale Preutești funcționează de câțiva ani și un club de franceză aflat sub îndrumarea profesoarei Gabriela Dumbrăvanu.

ȘTIRI