Școala Gimnazială Baia l-a omagiat pe învățătorul erou și patronul spiritual Nicolae StoleruEducație

Școala Gimnazială Baia l-a omagiat pe învățătorul erou și patronul spiritual Nicolae Stoleru

       Accesări: 952

Dublă sărbătoare în mediul educațional. Câteva sute de elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale Baia l-au omagiat pe 6 decembrie pe Nicolae Stoleru, patronul spiritual al unității de învâțământ. Învățătorul erou, care s-a ocupat cu alfabetizarea și culturalizarea țărănimii din fosta capitală a Moldovei, a fost evocat în activitățile desfășurate la clasă.

Programul manifestărilor dedicat primului învățător al școlii a inclus momente artistice cu formații reprezentative ale școlii.

Micii actori de la grupele de grădiniţă, de la ciclul primar şi gimnazial, au prezentat un spectacol variat în care au fost recitate versuri emoționante. Activitățile au fost completate de cântece şi dansuri care au manifestat atitudinea pozitivă față de educație, școală și profesori.

Punctul culminant al manifestărilor artistice l-a constituit Şezătoarea „Baia – drum prin istorie ” prezentată de profesoara de istorie Maria Potlog.

„A intrat în tradiția Școlii Gimnaziale Baia ca în fiecare an, în ziua de ”Sf. Nicolae”, conducerea școlii, cadrele didactice, comunitatea locală, să îl sărbătorească pe învățătorul erou ”Nicolae Stoleru”, patronul spiritual al unității școlare.”, ne-a declarat directoarea Maria Potlog. „Și în acest an, manifestările dedicate zilei școlii, din 6 decembrie au fost ample și diverse, cuprinzând toți factorii educaționali. Semnificaţia numelui şcolii, activitatea promotorului şcolii din Baia , învăţătorul Nicolae Stoleru, precum şi seriozitatea cu care toţi oamenii şcolii se implică în formarea elevilor ca viitori cetăţeni ai acestei ţări a fost mesajul transmis tuturor participanţilor.”

Atmosfera spirituală a fost marcată de oficierea unei slujbe de pomenire pentru cadrele didactice trecute în neființă.

Participarea cadrelor didactice pensionare, a dat o notă de nostalgie, încununând evenimentul solemn. Foștii dascăli au ținut să-și exprime bucuria față de amploarea manifestării festive.

La eveniment au participat și oficialitățile locale, primarul Maria Tomescu și consilierii locali, care au apreciat interesul şi preocuparea conducerii şcolii pentru asigurarea prestigiul acestei instituţii.

Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” și-a deschis porțile acum 154 de ani, fiind înființată de preoții din Baia. Învățătorul Nicolae Stoleru s-a preocupat de ridicarea nivelului de educație al țăranilor, . El și-a dat viața pe front, la 12 septemebrie 1916, în luptele crâncene din Munții Călimani.

În semn de prețurire pentru activitatea sa didactică și militară, ca participant în prima conflagrație mondială, autoritățile din Baia au ridicat un bust al învățătorului erou Nicolae Stoleru, în centrul satului. Monumentul a fost dezvelit în urmă cu 80 de ani.

ȘTIRI