Școala Gimnazială Arghira și-a redeschis porțile: Elevii și profesorii au condiții excelente în noul localRural

Școala Gimnazială Arghira și-a redeschis porțile: Elevii și profesorii au condiții excelente în noul local

       Accesări: 1088

Condiții de studiu și profesat la standarde moderne. Una dintre școlile aflate în mediul rural poate servi drept exemplu în ceea ce privește modul de implementare al investiției și calitatea lucrărilor. Finalizată într-un timp record, cea mai nouă unitate de învățământ din județul Suceava funcționează de astăzi în comuna Preutești.

Școala Gimnazială Arghira nu este doar primitoare, ci și frumoasă, cu un nou și modern local ce s-a cristalizat printr-un amplu proiect.

Aproximativ 2,5 milioane de lei au fost necesari pentru reabilitarea unității de învățământ unde studiază aproximativ 200 de elevi și profesează 15 cadre didactice.

Sursa de finanțare sunt fondurile guvernamentale, prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), în cea mai mare parte, dar și sume ce provin de la bugetul local al comunei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Inaugurare înaintea primului clopoțel

Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat, duminică, 9 septembrie, cu doar o zi înaintea începerii anului școlar.

La eveniment au fost prezente oficialitățile locale, primarul Ion Vasiliu, consilieri locali, alături de directorul Neculai Șchiopoaia, directoarea adjunctă Gabriela Dumbrăvanu, cadre didactice, părinți, bunici și elevi din satul Arghira.

Au mai participat la inaugurare senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu, subsecretarul de stat Cristian Șologon (Ministerul Dezvoltării Regionale), inspectorul general școlar Gheorghe Lazăr (ISJ Suceava), inspectorul școlar Petru Crăciun și reprezentanții firmei de construcții.

După discursurile invitaților, preoții au oficiat slujba de pomenire pentru profesorii care au trecut la veșnicie.

Un moment emoționant l-a constituit gestul directorului firmei de construcții care a dăruit școlii o icoană a Maicii Domnului adusă de la Muntele Athos.

În încheierea programului, primarul Ion Vasiliu, gazdele și invitații au tăiat panglica tricoloră, consfințind în acest sens inaugurarea noii Școli Gimnaziale Arghira. Oaspeții au fost întâmpinați la intrarea în noul local, conform obiceiului, cu pâine și sare.

Copiii care au participat la eveniment au intrat în clase înainte ca primul clopoțel să răsune pe holul instituției, pe băncile claselor fiind pregătite manualele de studiu.

Condiții excelente

Unitatea de învățământ din Arghira s-a înnoit pe structura unei clădiri la fel de noi, construită în urmă cu câțiva ani, într-o zonă cu mult spațiu verde.

Aspectul clădirii, amenajările exterioare și interioare crează un ambient plăcut și primitor, școala oferind condiții similare celor de la oraș.

Școala dispune de clase pentru ciclul primar și gimnazial, unde se va învăța în două schimburi, o clasă pentru prichindeii de grădiniță, patru grupuri sanitare și intrări separate, cu spațiu vitrat, atât pentru profesori cât și pentru elevi,.

În localul școlii din Arghira totul este nou și bine lucrat. De la pardoseală, la tabla de scris, la mobilierul și decorul interior, la instalațiile termice și electrice, la tâmplăria exterioară și interioară realizată integral din lemn stratificat.

Clădirea este dotată cu centrală termică nouă și pereți izolați pentru reducerea pierderilor de căldură.

Prin același proiect, localul a fost extins, iar prin grija autorităților Comunei Preutești au fost amenajate spațiile cu arbuști din curtea școlii, împrejmuirea și noua parcare.

Investiție încheiată în timp record

Lucrările la noul local s-au desfășurat în timp record. Investițiile au fost finalizate în doar 8 luni, deși în proiect erau prevăzute 24 de luni pentru execuție.

Primarul Ion Vasiliu a subliniat în discursul său, seriozitatea cu care antreprenorul a abordat proiectul, ca durată și calitate.

Contractul de finanțare a fost semnat în septembrie 2017, iar lucrările au început spre sfârșitul anului.

Rețeaua de apă defectuoasă și rețeaua electrică improprie au generat noi costuri în proiect, toate suportate de la bugetul local al Primăriei Comunei Preutești. Cu fonduri de 100.000 mii de lei, autoritățile locale au pus la punct alimentarea cu apă și energie pentru școala din Arghira.

Educația are prioritate la Preutești

Primăria are în derulare alte două programe de investiții în mediul educațional.

La Școala Gimnazială Preutești sunt executate lucrări de reparații capitale, proiectul fiind realizat în proporție de 80%, localul urmând să fie redeschis pentru cursuri în toamnă, cel mai probabil la finele lunii septembrie.

În șantier se află și Școala Gimnazială Leuceșești unde se derulează investiții la interiorul localului. Sălile de clasă sunt reabilitate pentru a oferi condiții dintre cele mai bune.

Un al treilea proiect pe linie educațională se va materializa începând de anul viitor. Autoritățile locale au anunțat că în 2019 vor începe lucrările la prima grădiniță cu program prelungit din comuna Preutești ce va fi deschisă lângă Școala Gimnazială Arghira.

Contractul de finanțare a fost semnat anul acesta, banii provenind prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Inaugurarea noii grădinițe este prevăzută în anul 2021.

ȘTIRI