Școala gimnazială din satul Bogata va purta numele ilustrului învățător Gheorghe RădășanuRural

Școala gimnazială din satul Bogata va purta numele ilustrului învățător Gheorghe Rădășanu

       Accesări: 591

Schimbare de titulatură pentru o unitate de învățământ. Școala din Bogata va purta numele învățătorului Gheorghe Rădășanu, unul dintre cei mai străluciți dascăli ai satului românesc. Noua denumire va fi folosită începând din acest an.

Decizia vine pe fondul unui proiect de hotărâre inițiat de primarului Maria Tomescu, votat în unanimitate de Consiliul Local al Comunei Baia.

Gheorghe Rădășanu este, alături de Nicolae Stoleru din Baia și Vasile Tomegea din Boroaia, unul dintre cei trei iluștri învățători, cu o activitate remarcabilă, ei fiind considerați pe bună dreptate „luminători ai satului românesc”.

Alegerea acestui dascăl ca patron spiritual al școlii din Bogata nu este deloc întâmplătoare. El a rămas în amintirea multor localnici ca un învățător cu har și cu multă dragoste pentru copii.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

De-a lungul timpului, activitatea i-a fost menționată în publicațiile vremii care i-au evocat strădaniile și reușitele.

Învățător Gheorghe Rădășanu

Gheorghe Rădășanu S-a născut pe data de 26 octombrie 1884 în satul Bogata, pe atunci sat component al comunei Sasca.

Primii ani de şcoală i-a urmat la Şcoala primară din Baia, apoi părinţii l-au adus la Fălticeni (Şcoala primară nr. 1), făcându-se remarcat prin rezultatele foarte bune la învăţătură.

Aptitudinile didactice şi le-a format la Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi, unde este admis în anul 1900. La aceeaşi şcoală s-au format şi alte nume mari ale învăţământului şi culturii, nume legate de zona Fălticeni: scriitorul Ion Creangă, folcloristul Alexandru Vasile Tătăruşi, institutorul, folcloristul şi publicistul Mihai Lupescu din Spătăreşti, învăţătorul Ioan Teodorescu Broşteni, învăţătorul Grigore Sturzu, folcloristul Gh. T. Kirileanu, învăţătorul Vasile Tomegea, dar şi institutorul, publicistul Neculai Stoleriu.

De persoana lui Neculai Stoleriu se leagă şi ucenicia tânărului învăţător Gheorghe Rădăşanu, care în anul 1906 este numit învăţător la Şcoala primară din Sasca, doi ani mai târziu fiind transferat la cerere la Şcoala primară din Bogata, satul natal, unde şi-a practicat profesia până la pensionare, în octombrie 1941.

În satul natal, Bogata, una dintre străzile localității poartă numele Învățător Gheorghe Rădășanu.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI