Scandal prelungit în Consiliul Local: Locuințele ANL nu s-au repartizatActualitate

Scandal prelungit în Consiliul Local: Locuințele ANL nu s-au repartizat

       Accesări: 107

Sufocantă. La propriu și la figurat. Așa a fost ședința de Consiliu Local de astăzi, 30 septembrie, în care două din cele șapte proiecte au picat pentru că nu au întrunit două-treimi din voturile aleșilor locali, o parte dintre acestea iscând, din nou, discuții aprinse între primarul Cătălin Coman, în calitate de inițiator, și consilierii ACL.

Propus pentru a treia oară, proiectul pentru construirea unui parc de joacă destinat elevilor Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ioan Cuza”, amplasat în spatele Bibliotecii Municipale, nu a trecut nici de această dată.

Discuțiile au fost tensionate și au atins punctul culminant la proiectul numărul șapte, ultimul pe ordinea de zi, care viza aprobarea listei de priorități și listei de repartizare a locuințelor pentru tineri, destinate închirierii.

Ședința ordinară s-a desfășurat cu sala plină, viitorii chiriași așteptând cu sufletul la gură repartizarea noilor locuințe ANL. Nu s-a mai întâmplat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Deși erau optimiști și încrezători că după ani de așteptare vor putea păși în sfârșit în casă nouă, tinerii chiriași au plecat de la ședință cu buza umflată.

Nervii s-au întins la maxim când beneficiarii au auzit propunerea creștin-liberalilor de a decala cu câteva zile ședința până la clarificarea și analizarea unor dosare considerate cu probleme. Viceprimarul și consilierul Aldea afirmase că identificase 23 de astfel de dosare din totalul de 83. În consecință liberalii și democrat liberalii s-au abținut de la vot.

Proiectul a picat neavând voturile necesare. Cu 12 voturi pentru și 4 abțineri, din cele 13 necesare pentru a primi undă verde, atribuirea celor 40 de unități locative a rămas în aer. Aceasta a fost scânteia care a declanșat un scandal în toată regula, tinerii și părinții acestora luându-i la rost pe cei patru consilieri ACL pentru modul cum au votat, abținerea fiind, potrivit legislației, considerată ca vot împotrivă.

Patru consilieri ai Alianței Creștin Liberale (PNL+PDL), s-au abținut de la vot, consilierii Gheorghe Aldea (PNL), Vasile Amariei (PNL), Cristian Bărăscu (PNL), Viorel Dominte (PDL), în timp ce alți doi membri ai noii alianțe, Matei Pintilie (PDL) și Mihai Vitcu (PDL) au părăsit ședința chiar în timpul dezbaterii proiectului amintit.

Primarul Coman a explicat că la mijloc este de fapt un vot politic, deoarece comisia de analiză a dosarelor și-a făcut datoria cu maximă responsabilitate și că își asumă legalitatea proiectului.

Discuțiile pe această temă au durat mai bine de o oră. Intervențiile consilierilor au fost deseori întrerupte de viitorii beneficiari care au povestit greutățile cu care se confruntă și cât de necesare le sunt aceste locuințe. Conversațiile au ajuns la ironii dintre cele mai acide aruncate la adresa consilierilor PNL și PDL.

De ce s-au abținut de la vot consilierii PNL și PDL

Consilierii PNL și PDL îi asigură pe solicitanții locuințelor de bunele lor intenții spunând că sunt câțiva factori i-au determinat să se abțină la vot. Aceștia reclamă faptul că deși au solicitat, printr-o cerere, prezentarea dosarelor depuse și registrele de intrare-ieșire al Primăriei din ultimii 12 ani, documente care nu le-au fost puse la dispoziție.

”Am vrut cu tot dinadinsul să votăm proiectul repartizării locuințelor ANL. Problema a fost următoarea: noi am depus o cerere pentru o serie de documente. Cererea a fost depusă vineri dimineața, în jurul orei 10”, a declarat Cristian Bărăscu, consilier PNL. ”În această cerere solicitam dosarele complete ale solicitanților de locuințe ANL și registrele de evidențe, intrare-ieșire, din Primăria Fălticeni din perioada 2002 – 2014. După cum bine știți, este obligatoriu ca un consilier local să cunoască toate documentele pentru a-și asuma un proiect de hotărâre. Aceste documente nu au fost puse la dispoziție, în consecință, noi nu am putut să votăm acest proiect de hotărâre. Lista cu punctajul ne-a fost comunicată miercuri, 24 septembrie, după ora 16. Noi joi ne-am întâlnit și am formulat cererea pentru acele documente care am depus-o vineri. Din punctul meu de vedere am fost proactiv și am încercat să rezolvăm această problemă. Mai spun că trebuie să ne referim la acest proiect de hotărâre și să ne gândim la cei 83 de solicitanți de locuințe ANL și nu doar la cei 40. Noi îi reprezentăm pe toți cei 83. Vom face tot posibilul, în această săptămână, dacă ni se vor pune la dispoziție aceste documente, să le studiem și să luăm o hotărâre în baza acestor documente.”

”Vă spun cu mâna pe inimă, vroiam să treacă astăzi proiectul, dar cu un ultim cuvânt al domnului viceprimar Aldea care ne-a spus: ”Am trecut prin toate documentele, prin toate dosarele, și am găsit 23 de dosare cu probleme.”, ne-a declarat Viorel Dominte, consilier PDL. ”Nu putem să semnăm așa, să votăm în necunoștință de cauză. Dosarele treceau imediat, cred că puteau fi gata (de analizat) în patru ore. Am cerut o documentație, registrele și dosarele complete ca să vedem despre ce este vorba. Era simplu de tot. Sentimentul meu este că acum s-a încercat o intimidare. Eu sunt convins că documentele sunt bune, dar ce nu ne dă și nouă dreptul să votăm în cunoștință de cauză.”

La rândul său viceprimarul Gheorghe Aldea spune că urmează să facă verificarea datei de pe cererea de depunere a documentelor pentru locuința ANL cu cheia de pe registrul intrări-ieșiri. Ele trebuie să bată una cu alta.

Cum comentează primarul Coman votul consilierilor ACL

Inițiatorul proiectelor, primarul Coman, susține că nu se aștepta la un astfel de vot pentru că el credea că aleșii locali, indiferent de partid, sunt oameni raționali, și au capacitatea să decidă pentru binele comunității. Șeful administrației locale le-a reamintit în câteva rânduri consilierilor ACL că își asumă orice problemă de legalitate, iar comisia de analiză a dosarelor a fost de acord, în întregime, cu tot ceea ce înseamnă prevederile legale.

Mai mult decât atât, acesta spune că nu înțelege cum se face că viceprimarul Aldea, care are și calitatea de consilier local, a verificat în ziua ședinței toate dosarele și nu a găsit absolut nimic. Primarul Coman a înfierat plecarea consilierilor Pintilie și Vitcu care au părăsit sala de ședință, amintindu-le că sunt plătiți din banul public, din banul oamenilor.

”Agitatorii PNL, și îmi asum ceea ce spun, și președintele organizației de tineret (TNL) organizau astăzi (30 septembrie) tot felul de mitinguri și de acțiuni în fața Primăriei, tocmai pentru ca cei care nu au, din păcate, dreptul legal la un ANL, să facă tot felul de chestiuni de genul acesta.”

Coman a reiterat faptul că își asumă proiectul în integralitatea sa, spre deosebire de ceilalți care au votat împotrivă.

”Din păcate politica își spune cuvântul și consilierii PNL și PDL au făcut astăzi o porcărie foarte mare, pentru că fără să-și asume, din punct de vedere legal, absolut nimic, au refuzat dreptul la 40 de familii din Fălticeni să intre în casă nouă”, a explicat primarul Cătălin Coman. ”Noi ne-am asumat tot ceea ce înseamnă avizul de legalitate, sunt lucruri desfășurate foarte corect. Viceprimarul Gheorghe Aldea a chiulit de la ședința de comisie, în care a stat două ore, și apoi s-a dus să se întâlnească cu Klaus Johannis, în timp ce alți colegi au stat până la ora 2 noaptea. A doua zi nu a venit pentru că era obosit, cred că l-a blocat foarte tare discursul lui Johannis și a fost foarte solicitat. La cererile colegilor din comisie care au spus: Domnule viceprimar, dar când ați venit de la întâlnirea cu Johannis, puteați veni aici căci sunteți în comisia de verificare și ați fost convocat statutar el răspunzând: ”Eu nu pot să lucrez la ora aia târzie din noapte și o să lucrez când vreau eu”… Nu mi se pare o atitudine normală și firească. Repet, faptul că, proiecte importante pentru Fălticeni sunt respinse pentru că sunt oameni care nu iubesc orașul și oamenii și mi se pare total de neacceptat. Am avut proiectul cu locul de joacă, din nou respins, am avut acest proiect al repartizării locuințelor ANL, și acesta fiind respins. Le-am spus-o și în Consiliul Local și le spun și prin intermediul dumneavoastră: Își asumă două lucruri grave – Primăria este văduvită de niște venituri și trebuie să răspundă pentru lucrul acesta deoarece orice amânare înseamnă diminuarea veniturilor din chirii, apoi, toți cei 40 de beneficiari pot să-i dea oricând în judecată pentru că li se încalcă un drept legal, constituțional și fără nici o motivație legală li se îngrădește dreptul la un apartament pe care îl au prin lege. Sunt câțiva consilieri de la PNL și PDL care cred că mai important este partidul și mai puțin important omul”.

ȘTIRI