Șase proiecte prind contur în comuna Rădășeni: Lucrări de investiții pe infrastructură, educație, cultură și sănătateRural

Șase proiecte prind contur în comuna Rădășeni: Lucrări de investiții pe infrastructură, educație, cultură și sănătate

       Accesări: 986

Satul românesc se modernizează. Febra înfăptuirii proiectelor de dezvoltare este vie în unele comunitățile de la țară, acolo unde este nevoie de investiții importante. Județul Suceava ocupă primul loc la atragerea de fonduri pe programele de dezvoltare locală, iar printre beneficiari se numără și comuna Rădășeni.

Localitatea are șase proiecte în execuție și alte două care au primit finanțare și se află în faza de licitație.

Primarul Neculai Perju afirmă că investițiile ar fi ajuns mult mai devreme în comună dacă legea achizițiilor publice nu ar fi permis un „concurs” al contestațiilor care țin pe loc începerea lucrărilor.

Proiectele aflate în derulare sunt destinate satelor Lămășeni și Rădășeni pe segmentele educație, sănătăte, infrastructură și cultură.

„Anul 2018 reprezintă pentru noi declanșarea și începerea mai multor lucrări de investiții care, până acum, au fost în faza de pregătire.” , ne-a declarat primarul Neculai Perju „Până acum au fost etapele de pregătire, proiectare, obținerea fondurilor, semnarea contractelor de finanțare și licitațiile aferente. Putem spune, cu bucurie, faptul că deschidem mai multe șantiere în satele Lămășeni și Rădășeni. Avem mai multe proiecte în derulare pe infrastructură, educație și sănătate, capitole foarte importante pentru dezvoltarea comunei Rădășeni.”

Reabilitare totală pentru Căminul Cultural Lămășeni

Pentru prima dată Căminul Cultural din Lămășeni intră în reparații totale.

Vor fi investiți peste 900.000 de lei pentru modernizarea și reabilitarea clădirii unde se vor desfășura activitățile artistice și culturale din sat.

Obiectivul va fi extins, astfel încât căminul va oferi spațiu suplimentar. Fondurile de investiții sunt asigurate în proporție de 100% prin PNDR. Lucrările se vor încheia în decembrie 2019.

Prima grădiniță cu program prelungit

În satul Rădășeni au început lucrările pentru construirea primei grădinițe cu program prelungit.

Unitatea de învățământ este amenajată pe locul vechii primării din comună. Clădirea a fost demolată pentru a face loc unui proiect la standarde europene pentru preșcolarii celor trei sate arondate localității.

Finanțată din fonduri europene, grădinița cu program prelungit va fi finalizată în 2020.

Investițiile totale se ridică la peste 340.000 de euro.

Primăria comunei Rădășeni va susține financiar doar 20% din valoarea proiectului. Autoritățile locale vor aloca 68.000 de euro de la bugetul local.

La viitoarea grădiniță cu program prelungit se vor putea școlariza anual până la 100 de copii.

Modernizare 8 km de drum comunal

Infrastructura este un capitol prioritar pentru edilul rădășenean. Se urmărește reabilitarea și modernizarea carosabilului cât și înființarea sistemului pentru transportul subteran al apei.

La capitolul infrastructură rutieră, lucrările se vor desfășura pe 8 kilometri de drumuri comunale.

4 kilometri vor fi asfaltați la Rădășeni și alți 4 kilometri în Lămășeni.

Reparații capitale la Școala „Ion Lovinescu”

Procesul de modernizare al școlii a început cu vechea clădire care îmbracă haine noi.

Corpul B al unității de învățământ „Ion Lovinescu” este acum reabilitat integral la interior. Sălile de clasă de la parter și etaj dispun de tâmplărie, parchet și instalație termică nouă.

Grupurile sanitare au fost înlocuite în întregime, la fel ca și instalația electrică.

Cel mai mare proiect pe infrastrucura școlară urmează să fie demarat peste câteva luni. Corpul principal de clădire, construit în anii ’70, va intra în reparații capitale în toamna acestui an.

Proiectul prevede în aceași timp și extinderea clădirii.

Fonduri în valoare de 3,7 milioane de lei vor fi investite pentru reparațiile la interiorul, exteriorul și structura clădirii. Pereții vor fi izolați termic, centrala pe lemne va fi înlocuită cu una nouă la fel ca și acoperișul, tâmplăria, pardoselile și grupurile sanitare.

Unitatea de învățământ va fi dotată prin același proiect cu mobilier modern. Odată cu această reabilitare capitală se vor face lucrări de modernizare și la clădirea grădiniței cu program normal.

Un nou dispensar uman

La capitolul sănătate este bifată construirea unui nou dispensar în comuna Rădășeni.

Lucările vor demara în toamna acestui an, după ce lucrările de execuție au trecut de etapa licitației în urmă cu câteva zile.

Unitatea medicală va dispune de spații mult mai generoase și toate facilitățile necesare desfășurării unui act sanitar de calitate. Dispensarul va avea două cabinete pentru consultații.

Modernizare teren de sport

Capitolul infrastructură școlară include și reamenajarea unui teren de sport. Acesta va fi dotat cu gazon sintetic de calitate și elemente de joc moderne.

Spațiul va facilita practicarea orelor de educație fizică și sport în condiții civilizate, dar și practicarea unor sporturi de masă în timpul liber.

Amplasat în centrul comunei, terenul va fi împrejmuit.

Proiect pentru apă canalizare de peste 10 milioane de lei

Cel mai mare proiect pentru comună urmează să demareze în viitorul apropiat. 13 kilometri de rețea pentru apă și canalizare vor fi amenajați în localitate.

Licitația publică pentru atribuirea lucrărilor este în etapa finală.

Proiectul are asigurată finanțarea. Prima investiție de acest gen în comuna Rădășeni se ridică la peste 10 milioane de lei.

După finalizarea lucrărilor va începe proiectul de reabilitare pentru tronsoanele unde s-a intervenit cu aducțiunea de apă și sistemul de canalizare. 6 kilometri de drumuri vor fi reabilitați prin acest nou proiect aflat, de asemenea, în faza finală de licitație.

Potrivit primarului Neculai Perju, proiectele amintite au necesitat multă muncă, profesionalism și răbdare în anii în care s-a pregătit efectiv terenul pentru cadastrare și documentațiile aferente.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI