Șase proiecte majore pentru comuna Boroaia au primit finanțare în valoare de peste 10 milioane de leiRural

Șase proiecte majore pentru comuna Boroaia au primit finanțare în valoare de peste 10 milioane de lei

       Accesări: 3281

Satul românesc se dezvoltă cu primari harnici, activi și cu inițiativă. Un edil din zona Fălticeni reușește să atragă în fiecare mandat fonduri importante pentru comunitate. Vasile Berariu s-a dovedit un bun gospodar al comunei Boroaia, localitate în care educația, sănătatea, cultura sunt prioritare pentru administrația locală.

Șase noi proiecte urmează să atragă investiții de peste 10 milioane de lei noi, adică 2,4 milioane de euro, în comuna Boroaia.

Primarul Vasile Berariu și-a axat cele șase proiecte pe extinderea rețelei de apă și canalizare, modernizarea unui Cămin Cultural și reabilitarea totală pentru patru școli.

Contractele de finanțare au fost semnate, proiectele fiind acum în etapa desfășurării licitațiilor, fază premergătoare începerii lucrărilor și achizițiilor de bunuri.

„Sunt pași importanți pe care i-am făcut în ultimele luni. Avem șase proiecte depuse care au primit finanțare. Ne dorim să înceapă cât mai repede.”, ne-a declarat Vasile Berariu.  „Am ales domenii diferite, toate fiind la fel de importante pentru comunitatea noastră. Sunt proiecte care reiterează dorința noastră de a continua pe drumul modernizării comunei Boroaia.”

Primul proiect este cel destinat extinderii infrastructurii de apă potabilă și uzată. Proiectul pe fonduri europene, în valoare de 1,5 milioane de euro (fără TVA), depus la AFIR, prevede construirea unei stații de epurare, aproximativ 14 kilometri de rețea canalizare și 0,5 kilometri extindere rețea apă potabilă. Contractul de finanțare este semnat, proiectul fiind acum în faza de achiziție publică prin licitație.

Al doilea proiect european pentru comuna Boroaia vizează modernizarea Căminului Cultural „Mihai Boleac”. Acesta include patru componente diferite care vor completa necesarul instituției.

Prima componentă din proiect, ce se ridică la 581.000 lei, urmărește dotarea și înnoirea obiectivului cu noi instalații termice, sistem de climatizare și înlocuire pardoseală. A doua componentă prevede achiziția de costume populare, 40 de bucăți, în valoare de 235.000 lei. Cea de a treia componentă din proiect vizează achiziționarea de echipamente IT și multimedia în valoare de 20.000 lei. Ultima componentă prevede achiziția de mobilier nou cu fonduri estimate la 207.000 lei.

Proiectul de 1.043.000 lei, fără TVA, are finanțarea asigurată prin AFIR.

Primarul Vasile Berariu spune, cu părere de rău, că la licitația pentru costumele populare nu s-a înscris nici o firmă din județul Suceava, județ renumit în domeniul meșteșugului și portului popular. În schimb, la licitație, s-au înscris firme din Craiova, Iași și București.

Un grup de patru proiecte va aduce un suflu nou în școlile din Săcuța, Moișa, Boroaia și Giulești. Cu fonduri de 3 milioane de lei noi vor fi modernizate patru unități de învățământ ale comunei Boroaia, unde studiază peste 400 de elevi.

Prin intermediul fondurilor accesate vor fi reabilitate integral Școala Primară Săcuța (462.000 lei), Școala Gimnazială Moișa (909.000 lei), Școala Primară Boroaia (1.067.000 lei) și Școala Primară Giulești (527.000 lei)

Unitățile educaționale vor intra în reparații capitale care vor consta în lucrări de reabilitare la partea de structură, acoperiș, instalații termice, electrice, grupuri sanitare, pardoseli. Investițiile au ca scop obținerea autorizațiilor de funcționare ISU și DSP.

Proiecele amintite sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării în cadrul PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală).

ȘTIRI