Șase pomicultori din zona Fălticeni și-au unit forțele și au înființat prima cooperativă agricolă după 1989Actualitate

Șase pomicultori din zona Fălticeni și-au unit forțele și au înființat prima cooperativă agricolă după 1989

       Accesări: 3787

Au spirit întreprinzător și vor să țină piept concurenței străine. Șase dintre cei mai importanți pomicultori din zona Fălticeni au decis să-și unească forțele pentru că vor să-și dezvolte afacerile cu mere. Radu Mercore, Mihai Fântânaru, Vasile Andrieș, Laurențiu Ștefan, Mircea Costișevschi și Vasile Nedelcu s-au asociat și au pus bazele Cooperativei Agricole ”Livezile din Fălticeni”.

Producătorii au planuri cât se poate de serioase, un statut bine definit și priorități stabilite pentru anul care vine.

Prima cooperativă deschisă în zona Fălticeni după 1989 va fi una modernă, orientată să facă performanță în sectorul de vânzări și producție. Pomicultorii care s-au asociat știu că fără investiții nu se pot dezvolta pe o piața concurențială și de aceea vor pune un accent important pe investiții.

În capul listei de priorități se află atragerea de fonduri europene cu scopul întineririi plantațiilor. Membrii cooperativei vor livezi nu doar tinere ci și productive, de aceea vor achiziționa material săditor de calitate.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Avem destule planuri pentru viitor. Dorim să facem multe lucruri și sper să reușim să ducem la bun sfârșit tot ceea ce ne-am propus. Suntem la început, dar cel mai important este că suntem hotărâți să facem ceva pentru pomicultura din zona Fălticeni și mărul autohton apreciat în toată țara.”, ne-a declarat Mircea Costișevchi. ”Prima noastră prioritate este să atragem fonduri pentru proiectele noastre. Vrem ca banii pe care îi putem obține, să îi investim pentru înființarea de livezi. Vrem să întinerim suprafețele cultivate cu meri în zona Fălticeni. Ne bazăm pe ideea de dezvoltare că să putem crește producția în viitor.”

Cei șase producători de mere dețin în total 80 de hectare de mere. Potențialul productiv se ridică la aproximativ 2500 de tone anual. Cantitatea obținută va permite cooperativei să intre la negocieri cu marile lanțuri de magazine din România.

Perspectivele de afaceri îi includ și pe producătorii de sucuri. Ținând cont de producția oferită de cooperativă, producătorii interesați pot avea negocieri directe cu acești pomicultori care știu că împreună sunt mai puternici și vor face față mai ușor provocărilor de natură economică.

Mircea Costișevchi nu ascunde faptul că țintesc spre licitațiile pentru mărul în școli.

Cei șase pomicultori dețin livezi de meri în Rădășeni, Cornu Luncii, Petia, Țarna Mare, Vuturești și Fălticeni.

Cooperativa Agricolă Livezile din Fălticeni este deja funcțională. În cadrul acesteia pot intra și alți membri, cu două condiții: să fie serioși și să respecte statutul.

ȘTIRI