Accesări: 518

Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit de toți creștinii, în prima zi din noul an calendaristic. Episcop al Cezareii, el este unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. S-a născut în Cezareea Capadochiei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, o familie vestită pentru noblețea, bogăția materială, spirituală și credința ei cu totul deosebită.

Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin.

Iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Constantinopol şi Atena, la cea din urmă cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazianz, cu care a legat o strânsă prietenie. La vârsta de 26 de ani devine profesor de retorică. Nu după multă vreme, părăsește cariera de profesor pentru a îmbrățișa viața monahală.

A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică.

Între scrierile sale de mare importanţă teologică, la loc de cinste este „Liturghia Sfântului Vasile” şi care se săvârșeşte de zece ori pe an.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Este considerat unul dintre cei mai mari şi mai profunzi teologi ai epocii de aur a Bisericii creştine. Scrierile lui, în domeniul exegezei biblice şi cele cu conţinut dogmatic sau moral, rămân adevărate pietre de hotar şi temelii solide ale învăţăturii creştine ortodoxe.

Dar Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut în cultul Bisericii Ortodoxe şi prin rugăciunile cunoscute sub numele: ”Moliftele Sfântului Vasile cel Mare”

Tot el este unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari și primul ierarh care a întemeiat, pe lânga biserici, aziluri şi spitale pentru săraci și neputincioși.

A murit la 1 ianuarie 379, intrând în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

Pentru 533.574 de români, prima zi a noului an este un motiv în plus de sărbătoare, pentru că este ziua de nume.

Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor, sunt 431.390 de bărbați care poartă numele Vasile și 77.469 de femei cu numele Vasilica.

În evidențe mai sunt persoane care poartă și nume derivate: Sică – 382, Sile – 439, Silică – 227, Vasi – 120, Vasilică – 20.407 (bărbați), Sica – 862, Silica – 519, Vasi – 24, Vasilca – 370, Vasilica – 1375 (femei).

ȘTIRI