Sărbătorile pascale întâmpinate la Fălticeni prin expoziția caritabilă „Primăvara și arta populară prin ochi de copil”Local

Sărbătorile pascale întâmpinate la Fălticeni prin expoziția caritabilă „Primăvara și arta populară prin ochi de copil”

Premergător sărbătorilor pascale, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni găzduiește expoziția “Primăvara și arta populară prin ochi de copil la Fălticeni”, eveniment înscris în programul manifestării “Oameni, locuri, obiceiuri” – Ediția a XXI-a.

Expoziția, al cărei vernisaj a avut loc joi, 6 aprilie 2017, este organizată în cadrul parteneriatului dintre Grădinița Specială Fălticeni, Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”, Primăria municipiului Fălticeni și Protopopiatul Fălticeni.

Coordonatori ai expoziției, din partea Grădiniței Speciale Fălticeni, sunt prof. Sava Carmen Angelica și prof. Pavel Manuela Maria.

La vernisaj a fost prezent Preotul Protoiereu Adrian Dulgheriu, alături de preoți din Protopopiatul Fălticeni, Victoria Melinte – Director al Serviciului Cultură Muzee din cadrul Primăriei Fălticeni, muzeografi, cadre didactice și conducerea Grădiniței Speciale Fălticeni

“Această acțiune se doreşte a fi un demers pentru implicarea copiilor din învăţământul special și de masă, a coordonatorilor acestora și a membrilor comunității într-un proces de cunoaștere și comunicare deschisă prin diferite forme de expresie.

Lucrările expuse sunt executate de copii și cadre didactice de la Grădinița Specială, alături de care s-au mobilizat și de această dată copii și cadre didactice din învățământul de masă, prin utilizarea unei largi game de materiale (ouă, lemn, lut, hârtie, textile, piatră, sfoară) și combinarea spontană a diverselor tehnici de lucru.

Pornind de la premisa că fiecare copil este un mic artist, iar activitățile practice, creative, în care protagonistul este culoarea constituie modul său de expresie preferat, ne-am bucurat să zâmbim astăzi complice în fața bucuriei desenate, pictate, împletite, expusă în diferite forme la Muzeu, permițându-ne pentru o clipă, două, să mai copilărim iarăși încă puțin”, ne-a declarat prof. Sava Carmen Angelica.

După cum ne-a informat șefa secției muzeale, Maria Crăciun, expoziția “Oameni, locuri, obiceiuri” este o manifestare cu caracter religios, programată în perioada Postului Sfintelor Paști, inclusă în calendarul județean al manifestărilor “Paștele în Bucovina”, o tradiție pentru muzeografii de la Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”.

Grupul folcloric „Balada”, condus de profesor-interpret Maria Tanasă, a susținut un moment artistic adecvat momentelor de pregătire și așteptare a Învierii Domnului, rotunjind și din această perspectivă frumusețea acestei întâlniri.

“Suntem fericiți pentru micii artiști de la Grădinița Specială Fălticeni. Fiecare copil are talentul lui, fiecare copil se exprimă într-un anumit mod, și de aceea trebuie apreciat fiecare după puterea lui. Una dintre melodiile pe care le-au cântat copiii ne vorbea despre mamă și despre responsabilitatea mamei. Eu aș zice că fiecare dintre noi, cei care suntem părinți, avem responsabilitate egală pentru copiii noștri în fața lui Dumnezeu, în fața societății. De aceea trebuie să ne implicăm cât mai mult în viața copiilor, a tinerilor, pentru ca ei să fie niște buni creștini care să țină legătura cu tradiția. Vine Săptămâna Patimilor, ne-au vorbit copiii tocmai despre patimile mântuitorului și de ce să nu ne gândim și la bucuria Învierii. Bucuria ne este dată de culorile foarte frumoase folosite și culorile vii și munca aceasta a lor trebuie apreciată. Dumneavoastră ca profesori și noi, Biserica, preoții, trebuie să ne implicăm foarte mult în dezvoltarea armonioasă a copiilor și pentru a face din acești copii niște buni oameni, niște buni creștini, niște oameni care să-și aducă aminte de tradiții, de cântecelr frumoase, și mai ales să-i creștem cu o anumită empatie față de cei din jurul nostru”, cu aceste cuvinte s-a adresat asistenței Preotul Protoiereu Adrian Dulgheriu

 

Facebook Comments

ȘTIRI