Șapte străzi din Fălticeni vor fi complet reabilitate printr-un proiect PNDL de peste 7 milioane de leiActualitate

Șapte străzi din Fălticeni vor fi complet reabilitate printr-un proiect PNDL de peste 7 milioane de lei

Dezvoltarea infrastructurii rutiere rămâne una dintre prioritățile administrației locale. De câțiva ani se alocă fonduri de la bugetul local pentru reabilitări ale străzilor, parcărilor și căilor de acces care necesită modernizare. Există însă lucrări mai mari incluse în proiecte depuse la MDRAPFE (Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene).

Pentru două dintre acestea, Primăria Fălticeni are asigurate în totalitate finanțarea necesară.

Ambele au fost aprobate recent de ministerul de resort, ele regăsindu-se pe lista celor 254 de proiecte elegibile din județul Suceava. Cel mai amplu proiect pentru Fălticeni vizează modernizarea unei rețele de opt străzi din municipiu, din care șapte vor fi reabilitate integral.

Fondurile alocate de minister se ridică la peste 7,05 milioane de lei.

„Am depus un proiect la MDRAP privind reabilitarea unei rețele de străzi urbane. Am încercat să găsim acele străzi pe care nu s-a intervenit de ceav vreme și care necesită reparații capitale.”, declară primarul Cătălin Coman. „Este un proiect amplu, în valoare de 7 milioane de lei, bani care i-am atras de la minister și pe care dorim să-i investim eficient. Sunt străzi care au o anumită legătură și continuitate între ele, acesta fiind unul dintre criteriile pentru obținerea finanțării.”

Prin proiectul PNDL vor fi modernizate străzile Nicolae Beldiceanu, Cuza Vodă, Anton Holban, Pietrari și Ștefan cel Mare.

Reabilitate vor fi și străzile Ion Dragoslav, 1 Mai și parțial Ana Ipătescu (segmentul cuprins între Piața Mihail Sadoveanu, Piața Agroalimentară și până la gangul care duce spre centru).

Câteva dintre aceste străzi au avut parte de lucrări în subteran, la rețeaua de apă și canalizare, extinsă și modernizată pe bani europeni, guvernamentali dar și locali.

Drumurile publice incluse în proiectul amintit, în valoare de peste 7,05 milioane de lei, vor fi reabilitate complet, atât partea șoseaua (2 sau 3 straturi de asfalt) cât și căile pietonale care vor avea borduri noi și pavele. În proiect sunt prevăzute amplasarea de noi rigole pentru apa pluvială

Edilul municipiului Fălticeni a subliniat că pe unele străzi vor fi efectuate modificări strucurale astfel încât carosabilul va asigura un spațiu mai generos pentru circulația mașinilor.

„Aceasta este doar o parte din strategia noastră privind modernizarea străzilor din municipiul Fălticeni. Sunt lucrurări care se vor executa pe banii ministerului.”, explică șeful adiministrației locale. „Mai sunt studii specifice de teren, pe care unele le-am realizat. Există o echipă în Primărie care se ocupă finalizarea acestora.”

Mai multe studii tehnice sunt în prezent în derulare. Partea de cadastru este încheiată, cât și ridicările topografice.

Tot în lucru se află studiul de fezabilitate, expertiza tehnică și studiul geotehnic. După încheierea acestor documentații urmează etapele semnării contractului de finanțare și licitației publice.

Primarul Coman estimează că lucrările vor începe cel mai târziu în primăvara anului viitor.

Facebook Comments

ȘTIRI