Săptămâna (Prețului) Mare și negustorul cel cinstitActualitate

Săptămâna (Prețului) Mare și negustorul cel cinstit

Suntem, încă, în Săptămâna Mare. Cunoscută în popor ca Săptămâna Patimilor, perioadă de pregătire sufletească pe care, unii, doar unii, au materializat-o în săptămâna patimii. Patima după profitul rapid pe termen scurt.

Dacă la ultima campanie electorală am înțeles perfect mesajul transmis prin scăderea prețului la carburanți, acum încerc să înțeleg de ce, în fiecare an, înaintea sărbătorii de Paști, mai mulți sau mai puțini negustori, care vând în Fălticeni, urcă nejustificat prețurile.

Nu aș putea spune că sunt vânător de tarife (convenabile), dar când cresc, de la o zi la alta, atunci parcă mai abitir îmi sar în ochi.

Unii, doar unii, negustori, târgoveți sau nu, și-au zis în sinea lor că n-ar strica, așa ca pe final de post, să mai facă și ei o schimbare. Desigur, schimbare la preț.

Acum că tot s-au întors berzele, negustorii le-au dat aripi prețurilor de-au ajuns până la troposferă, ca să nu zic vidul interplanetar.

Produsele la mare căutare, care fac volume de vânzări consistente, au avut tarife ajustate pe plus. Totul a început de luni când s-a ”umblat” discret la preț. Miercurea lucrurile au luat-o pe cursul prețului ușor nesimțit, iar vineri era deja nesimțit de-a binelea. Strașnici negustori, strașnice câștiguri! Brânza, ouăle, laptele, carnea, făina, varza murată s-au scumpit subit. Am zis ceva nou? Nu! Pentru că asta se întâmplă și de Crăciun. Bafta noastră, de Velăntainsdai și Halăuin scăpăm ieftin.

Mă întreb și vă întreb: cum se justifică scumpirile? Scumpirile bruște nu ar trebui controlate de cineva? Ce măsuri concrete s-au luat? Prețurile astea chiar nu se reglementează în nici un fel? Marfă este scoasă la licitație sau prețul se face pe bursă?

M-aș bucura să văd ziua în care practici de genul acesta, să fie aspru sancționată prin măsurile care se impun prin lege.

Am să vă spun că și acum, eu, care am trăit a nu știu câta oară, sentimentul că sunt furat oficial, pe față, chiar am căutat să aflu care-i motivul creșterii prețului înaintea sărbătorii de Paști? Mai bine cauți acul în carul cu fân, decât un răspuns concret.

Întreb un negustor de ce a crescut prețul și îmi spune sec: ”Păi și ceilalți le-au mărit. Ce vreți, vine Paștile!” Și cam așa este peste tot. Același răspuns și la următorul comerciant și tot așa mai departe. Am o întrebare de fond, dar fără fund pentru negustorul care meșterește prețul! Ca și în dilema filozofilor antici: ”Ce a fost mai întâi, oul sau găina?”

Câștigul însemnat bate orice lege nescrisă în sau în afara tagmei neguțătoriei. Legea banului contra legea firescului.

Cred că cel este sau vrea să intre în acest domeniu, ar trebui să pună pe picior de egalitatea spiritul afacerii cu respectul față de client.

Mi-am amintit de un dicton mai vechi, pe cât de dur pe atât de adevărat: ”Prost nu este cel care dă, ci acela care cere”.

Și să fie clar: nu ofertantul dictează prețul, ci acțiunea cumpărătorului. Era să uit! Avem Protecția Consumatorului. Mda. Dar, până acolo, ne putem proteja de prețurile nesimțite studiind cu atenție piața.

Spor la prețuit!

ȘTIRI