Săptămâna Europeană VET la Colegiul ”Vasile Lovinescu”Educație

Săptămâna Europeană VET la Colegiul ”Vasile Lovinescu”

La Colegiul “Vasile Lovinescu”din Fălticeni s-au desfășurat activități sub genericul ”Profesii de viitor” (VET). Activitățile au fost destinate promovării învățământului profesional și tehnic, dezvoltării de abilități practice și antreprenoriale.

Săptămâna Europeană VET a debutat cu o întâlnire a elevilor cu  reprezentanți ai Facultății de Electronică, Telecomunicații  și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi ” Iași.

Conf. dr. ing. Aghion Cristian le-a prezentat elevilor departamentele existente în cadrul facultății, programele de studiu și calificările ce pot fi dobândite. Motivele pentru a alege o meserie din domeniul VET:  cererea în creștere de ingineri specializați pe piața forței de muncă, posibilitatea de inserție cu succes în domeniu pe orice piață atrăgătoare a forței de muncă oriunde în lume, stagii de practică în firme naționale și internaționale de profil din țară și străinătate.

În cadrul workshop-ului “Antreprenorii de mâine”, elevii claselor  a-X-a SA, a X-a mecanic, a IX-a hotel au încercat să îşi asume responsabilitățile, riscurile, înființând și promovând propria afacere. Aceștia au realizat materiale publicitare pentru promovarea imaginii propriei firme având în vedere elemente de identitate vizuală cum ar fi: numele firmei, logo-ul, sloganul, culorile, textul, descrierea produselor, imagini.

Activitatea ”Succesul profesional” s-a derulat sub forma unui dialog interactiv, centrat pe schimb de informații care stimulează gândirea liberă pentru identificarea  principalelor abilități necesare atingerii succesului.

Prin simularea unor situații reale, elevii claselor a IX-a SA, a XI-a SU, a XII-a SU au descoperit importanța abilităților interpersonale și modalitățile de dezvoltare a acestora.

Elevii de la clasele a XI-a Turism și alimentație au prezentat elevilor din clasele a IX-a și a X-a exemple de bune practici în domeniul hotelier. Aceștia au folosit tehnici de comunicare atractive pentru satisfacerea cerințelor clienților la recepție și restaurant, folosind jocul de rol cu caracter specific, jocul de comunicare, studiul de caz. De asemenea au fost prezentate modalități de realizare a mise-en-place-ului pentru diferite evenimente.

Cunoștințele de specialitate din domeniul hotelier au fost demonstrate în cadrul concursului ”Viitorul serviciilor hoteliere”, la care au participat 8 elevi de la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni și 8 elevi de la Colegiul ”Vasile Lovinescu”. Scopul concursului a fost de a promova ideea de competiție și performanță a studiului disciplinelor de specialitate.

Săptămâna Europeană VET  s-a încheiat cu masa rotundă ”Față în față”, care a avut ca invitați agenți economici de succes. Aceștia au interacționat cu elevii școlii cărora le-au împărtășit  experiențe pozitive și posibile riscuri ce apar în înființarea și derularea unei afaceri de succes.

Promovarea calificărilor VET s-a realizat în cadrul activității ”Ziua Carierei”, la care au fost invitați 110 elevi ai claselor a VIII-a din cadrul școlilor gimnaziale din municipiul Fălticeni. Elevii au participat la secvențe de lecții din cadrul diferitelor specializări ale Colegiului ”Vasile Lovinescu”

“Considerăm că aceste activități au avut un impact pozitiv atât asupra elevilor noștri cât și asupra invitaților care își va putea pune amprenta asupra alegerii viitoarei meserii”, ne-a iformat echipa de organizare.

Facebook Comments

ȘTIRI