Săptămâna europeană a competențelor profesionale ”Descoperă-ți talentul!” la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” FălticeniEducație

Săptămâna europeană a competențelor profesionale ”Descoperă-ți talentul!” la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni

       Accesări: 245

În perioada 5-9 decembrie 2016 a fost organizată, la inițiativa Comisiei Europene, Săptămâna europeană a competențelor profesionale -”Descoperă-ți talentul!”. Pe parcursul perioadei menționate, au avut loc diverse evenimente atât la Bruxelles cât și la nivel european, nivel național, regional și local.

Scopul evenimentului a fost de a crește atractivitatea educației și formării profesionale (VET) astfel încât acest domeniu să nu mai fie văzut ca o a doua șansă. De asemenea, s-a dorit ca evenimentele/activitățile care au avut loc să constituie o sursă de inspirație pentru cei responsabili și implicați în acest domeniu și să se promoveze, în continuare, rolul competențelor VET. Aceste evenimente au fost destinate cursanților, profesorilor și formatorilor VET, asociațiilor de tineri sau elevi, furnizorilor de educație și formare profesională, organizațiilor care oferă cursuri pentru adulți, camerelor de comerț, partenerilor sociali, autorităților locale/regionale/naționale, ne-a informat Prof. dr. Raluca Iuliana Suciu.

Printre evenimentele organizate se numără: zilele carierei sau târguri de educație, zilele porților deschise sau zilele familiei în cadrul companiilor și al furnizorilor de VET, sesiuni de discuții cu experți la locul de muncă, zile/seri de informare cu prezentarea unor programe vocaționale,  concursuri de fotografii sau film pentru cursanții VET, elaborarea unei strategii de comunicare în propria organizație pentru a spori vizibilitatea educației și formării profesionale la nivelul decidenților-cheie, organizarea de campanii specifice în mass-media, coordonarea și derularea unor companii sau a unor inițiative de comunicare cu rolul de a stimula interesul față de domeniul meșteșugăresc și de a prezenta perspectivele de angajare, etc.

La Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni au avut loc două evenimente destinate atât elevilor aflați în formare profesională inițială, cât și profesorilor care predau discipline tehnice și vocaționale, sau limbi străine în cadrul învățământului VET.

Primul eveniment, Miniconferința Proiectele Erasmus+ VET STAFF – de la exemple de bună practică la sustenabilitate,  a avut loc în data de 7 decembrie și a avut ca scop trezirea interesului unui număr cât mai mare dintre profesorii care se încadrează în grupul țintă al acestor proiecte pentru participarea la mobilități VET.

În cadrul miniconferinței s-au diseminat exemplele de bună practică din cadrul proiectului VET Staff Metode active de predare a disciplinelor tehnice în VET, proiect coordonat de Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”, (prof. dr. Raluca Iuliana Suciu), care se desfășoară în cadrul unui consorțiu, împreună cu Colegiul ”Vasile Lovinescu” și Liceul Tehnologic ”Oltea Doamna” Dolhasca și Organizația Send Sicilia, ca partener extern.

La activitate au participat profesori din cele trei licee, care aparțin grupului țintă al proiectului, părinți, reprezentanți ai autorităților locale.

În data 9 decembrie a avut loc cel de-al doilea eveniment, un seminar cu tema „Stagiile de practică prin programul Erasmus+ : investiție pentru viitor, formare pentru viață”, care a avut ca scop diseminarea activităților desfășurate de elevi și valorizarea rezultatelor obținute în cadrul stagiilor de formare profesională din cadrul Programului Erasmus+, de către elevii participanți la astfel de proiecte din unitățile de învățământ liceal din municipiul Falticeni: Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”, Colegiul Național “Nicu Gane”, Colegiul “Vasile Lovinescu”.

Activitatea s-a  desfășurat sub forma unui seminar interactiv în echipe mixte de elevi–profesori, în care echipa fiecărei școli a prezentat rezultatele obținute în cadrul proiectului Erasmus+ derulat în școala sa.

Astfel, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” a promovat și valorizat experiența profesională obținută de participanții în proiectul „FAITH in Europe”, derulat in Granada, Spania, coordonator proiect, director Claudia Suseanu, Colegiul Național “Nicu Gane” – proiectul From web design to web business, coordonator proiect, prof. Ioan Caulea, Colegiul “Vasile Lovinescu” – Practical training-a pathway to a future career, coordinator proiect, prof. Carmen Lăcătușu.

La activitate au participat elevi și profesori de la cele trei licee, părinți, reprezentanți ai agenților economici și ai autorităților locale.

“Considerăm oportunitatea de a participa în aceste proiecte de mobilitate Erasmus+ a elevilor și profesorilor din învățământul vocational și tehnic (VET), un real câștig pentru organizația de proveniență, care devine mai eficientă și mai competitivă. Educația și formarea profesională asigură competențele, calificările și experiența de care au nevoie oamenii pentru a-și spori șansele de angajare. Acest tip de educație și formare îi poate ajuta să își dezvolte competențele, evoluând profesional astfel încât să întrunească cerințele angajatorului lor. Uceniciile și învățarea la locul de muncă ușurează tranziția de la educație la piața muncii, iar VET facilitează adesea mobilitatea profesională a oamenilor între diferite țări sau sectoare. De asemenea, cursurile de VET pot permite obținerea unor diplome de învățământ superior dacă se stabilesc parcursuri flexibile. În condițiile actuale, în care atât de mulți absolvenți își găsesc cu greu un loc de muncă, VET poate oferi o rută accelerată spre angajare. De asemenea, angajații cu experiență pot urma cursuri profesionale pentru a ține pasul cu noile evoluții, pentru a își adapta competențele aferente profesiei sau pentru a se recalifica în vederea unei profesii noi”, a precizat Prof. dr. Raluca Iuliana Suciu

Evenimentul a fost organizat simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene, ceea ce a inclus Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni pe harta evenimentelor europene.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI