Săptămâna Educației Globale în școlile și grădinițele din FălticeniEducație

Săptămâna Educației Globale în școlile și grădinițele din Fălticeni

În perioada 18 – 26 noiembrie 2017, școlile și grădinițele din Fălticeni au desfășurat acțiuni în cadrul evenimentului internațional  ”Săptămâna Educației Globale”, ediția a XIX-a, program facilitat de Centrul Nord- Sud al Consiliului Europei.

Tema propusă pentru acest an a fost  ”Lumea mea depinde de noi” .

Problematica cetățeniei globale la GPP Pinocchio

La Grădinița cu Program Prelungit ”Pinocchio” a fost abordată, la nivelul înțelegerii copiilor preșcolari, problematica cetățeniei globale.

Activitățile desfășurate de echipa de proiect, formată din cadrele didactice Adriana Samson (coordonator), Aurora Știrbu și Manuela Mîrzan, au urmărit tematica drepturilor copiilor, a toleranței și prieteniei, fiind utilizat softul educațional ”Eu și lumea mea”.

Comportamentele copiilor și ale adulților asupra copiilor, au fost apreciate prin jocul didactic ”Așa DA! Așa NU!”

Preșcolarii au desenat și au pictat postere, prin care au reprezentat în manieră proprie tematica abordată.

Desenele copiilor au fost expuse în cadrul unei expoziții organizate la nivelul unității și vor participa la Concursul județean  ”Educația Globală”.

Activități extrașcolare la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”

Înțelegerea problemelor fundamentale ale lumii în care trăim, cum ar fi:  conștientizarea trăirii într-o lume globalizată și a rolului nostru ca cetățeni ai acestei lumi, atitudinile de respect pentru diversitate și abilitățile de comunicare interculturală, înțelegerea cauzelor și a efectelor problemelor majore care afectează lumea, dar și oportunitățile de a concepe și de a lua măsuri pentru a face lumea un loc mai echitabil și durabil, au constituit dezideratele acțiunilor derulate în această perioadă la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”

Cadrele didactice au recurs la modalități diferite pentru a sensibiliza copiii să adopte o atitudine tolerantă și indulgentă față de persoane, păreri și idei diferite, ne-a informat consilierul educativ al școlii, prof. Dana Crăciun.

Desenele, vizionările de filme, dezbaterile și proiectele derulate au reunit 223 de elevi, reprezentând ciclul primar și gimnazial. Copiii au conștientizat rolul educației în viața fiecărui om, indiferent de vârstă, rasă sau naționalitate; și-au schimbat atitudinea față de lumea în care trăiesc; și-au format o atitudine de respect față de cei din jur, fără a face diferențe între etnie, religie și statut social.

Colajele, picturile și afișele create au conturat în mod artistic viziunea elevilor pentru o lume mai bună.

 Activități ale elevilor de la Școala Gimnazială “Ioan Ciurea”

Elevii clasei I A, coordonați de prof. înv. primar Ana Gabor, au luat parte la o masă rotundă cu subiectul „Educația pentru pace în documentele internaționale”, organizată la biblioteca școlară. De asemenea, aceștia s-au implicat în două ateliere de lucru: unul de creație literară (poezii, decupaje) „Mesajul meu de pace” și altul de creație plastică „Hora prieteniei”.

Activitățile la care a participat clasa a IV-a A au fost reunite sub sloganul „Susținem comunitatea locală!”:  dezbatere cu privire la faptele bune la școală și în familie, în orașul natal, program de cântece și poezii (coordonator, prof. înv. primar Lidia Zugravu).

Elevii clasei a IV-a B, îndrumați de către prof. înv. primar Cornelia Goran, au fost provocați să-și exprime opiniile cu privire la tema „Între bine și rău”, prin intermediul jocurilor de rol.

Nu în ultimul rând, elevii clasei a VIII-a A, coordonați de către prof. Ermolania Dan, au derulat o activitate interesantă, sub genericul „Mesaj către locuitorii Planetei Albastre”.

Pe parcursul unei săptămâni, au pregătit materiale specifice temei amintite. Organizați pe trei ateliere de lucru, au realizat compuneri, prin care Pământul le aduce la cunoștință locuitorilor săi pericolele la care este supusă planeta, cerând ajutor pământenilor să fie mai atenți la viitorul acesteia. Alte două ateliere au realizat colaje sau desene, subliniind ideea că lumea contemporană pune în pericol Terra prin acțiuni nesăbuite precum poluarea, războaiele, terorismul sau încălzirea globală.

Agenda activităților la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”

La Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu”, 300 de elevi, părinți ai acestora, cadre didactice, au participat la activitățiele organizate în cadrul Săptămânii Educației Globale.

Consilierul educativ, prof. Elena Pașcovici, ne-a informat că agenda activităților a fost una foarte bogată, pe teme variate: „O lume mai bună” (explicarea noțiunilor de toleranță, egalitate, dreptate, cumpătare, respect, recunoștință, echilibru, voință), Mesagerii păcii și prieteniei”, „Față în față (dezbatere cu elevii și părinții lor, la care a participat și psihologul Anechiforesei Lăcrămioara), „Îl accept pe cel de lângă mine„ (cunoașterea și respectarea valorilor democratice, armonizarea și exersarea propriului sistem de valori în acord cu cel social, formarea conduitei participării la viața socială),  „Minorități minore (prezentarea filmului proiectului realizat de Fundația Corona, proiect la care școala noastră a obținut premiul III), „Cel mai bun afiș (concurs de afișe realizate de elevi, în vederea participării la concursul „Educație Globală”), „ShoeBox (pregătirea pentru Campania inițiată de AREAS Suceava), „Meseria mea pentru ceilalți (participare la proiectul Fundației Terre des Hommes-„Ziua Ștafetei. Acum decid eu !„), „Cântecul meseriilor” (moment artistic), „Scandal în oala cu ciorbă” (moment artistic), „Hrana noastră depinde de noi toți” (prezentarea obiectivelor globale ONU: 2, 3, 13, 14, 15; joc de rol și discuții despre necesitatea reducerii risipei de alimente, despre soluții care să ajute la reducerea sărăciei în lume), „Fructele și sănătatea noastră” (activitate practică).

Facebook Comments

ȘTIRI