Săptămâna Educației Globale în școlile din FălticeniEducație

Săptămâna Educației Globale în școlile din Fălticeni

       Accesări: 3452

Colegiul “Vasile Lovinescu”

În perioada 12-20 noiembrie 2016  s-a desfăşurat a 18-a ediţie a Săptămânii Educaţiei Globale, program facilitat de Centrul Nord – Sud al Consiliului Europei, cu tema Împreună pentru pace.

Educaţia globală cuprinde educaţia pentru dezvoltare, educaţia privind drepturile omului, educaţia interculturală, educaţia pentru pace şi soluţionarea conflictelor şi se fundamentează pe înţelegerea problemelor fundamentale ale cetăţeniei globale.

La colegiul Vasile Lovinescu din Fălticeni agenda acestei săptămâni a cuprins numeroase activităţi în care au fost implicaţi elevi,  profesori,  părinţi, membri ai comunității locale. Produsele acestor activităţi  au fost prezentate  pe holul central al colegiului în expoziția Human dignity and peace building”, ne-a informat prof. Anișoara Manolache, consilier educativ.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Câteva repere ale acestor activităţi: Atelier de comunicare pentru soluţionarea conflictelor “O lume mică într-o lume mare”; „Pacea prin ochi de copil” –  atelier de confecţionare a simbolurilor păcii realizate de elevi voluntari împreună cu copiii de la Grădiniţa Specială în cadrul proiectului SNAC „Visăm împreună la o lume mai bună”; „Împreună pentru o lume a păcii” – concurs de desene pe tricouri cu mesaje şi simboluri ale păcii; „Zâmbetul meu – Pacea ta”,  expoziție de planşe, colaje, fotografii, masă rotundă cu mesajul activităţii; Activităţi de dezvoltare personală „Speranţa = Pace”,  „Liniştea interioară izvor pentru pace”, „Învăţăm să ne certăm. Pacea Florilor”; „Toleranţa între virtute şi slăbiciune”; „Spunem NU hotărât violenței” – teatru forum; “P.A.C.E. –  Prietenie Afecţiune Compasiune Empatie” concurs şi expoziție de afişe şi desene.

 

Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”

Tema „Săptămânii Educației Globale„ din acest an i-a inspirat deopotrivă pe elevii, părinții, cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni. Copiii din toate clasele au desenat, au realizat colaje, au creat poezii, au scris mesaje de pace, au cântat, s-au jucat, au vizionat filme, au întrebat și au dat răspunsuri.

„Ce am aflat de la ei? Pacea o simți ca o avalanșă de iubire, ca o îmbrățișare. Pacea sună ca un clopoțel. Pacea miroase a caramel sau a crin. Pacea are gust de miere sau de prăjitură. Am mai aflat rețete pentru pace (pe care ar fi bine să le știm toți): se iau 2 căni de iubire, ¾ căni de prietenie, 2 linguri de răbdare, 1 linguriță de bunătate și un praf de sinceritate…”, ne-a informat prof. Elena Pașcovici.

I-au însoțit în demersul lor părinții, bibliotecarul școlii și cadrele didactice, cărora le mulțumim: Stan Doriana, Dascălu Nicoleta, Bejinaru Simona, Corduneanu Paraschiva, Butnaru Ana, Filip Elena, Loghin Felicia, Țugui Magda, Iacob Mihai, Gherman Roxana, Baciu Elena, Mărian Mihaela, Lupu Maria, Anechiforesei Lăcrămioara, Moisii Doina, Mihăilă Doina, Axinia Maria, Olaru Cornelia, Moroșanu Ovidiu, Grigorescu Georgeta, Crăciun Cristina, Stoleriu Cristina, Rădulescu Alexandru, Pașcovici Elena, Irimiciuc Brîndușa, Ghenghea Elena, Leț Veronica.

Școala Gimnazialǎ “Al. I. Cuza”, Fălticeni

“Ȋn loc de o mie de cuvinte, mai bine numai unul, dar care aduce pacea. Ȋn loc de o mie de versuri, mai bine unul, dar care arată frumosul. Ȋn loc de o mie de căutari, mai bine una, dar care împrăştie doar bucurie.” (Buddha)

Sub semnul acestui citat s-au desfăşurat activităţile din cadrul Săptămânii Educaţiei Globale 2016, la Școala Gimnazială “Al. I. Cuza” din Fălticeni. Deşi vremurile în care trăim se caracterizează şi prin lipsă de pace, prin războaie, prin discordii, prin certuri, mesajul comun al activitîţilor este acela că “împreună putem schimba ceva”.

“Cu toţii am fost de acord că pacea este un lucru extrem de important şi greu de atins în zilele noastre. Și totuşi, cum reuşim să o găsim? Răspunsul a venit tot din partea copiilor: unii caută pacea în visare sau în liniştea naturii ce ne înconjoară, alţii într-o lectură bună, alţii în religie sau în schimbarea activităţii. O altă idee a fost aceea că pacea înseamnă libertatatea tuturor de a ne juca, de a gândi, de a ne exprima liber, de a ne iubi, de a fi noi înşine, de a desena porumbei albi, de a înălţa mii de baloane colorate sus, sus de tot”, ne-a informat Prof. Brînduşa Nisioi, Coordonator programe şi proiecte educative la Școala Gimnazială “Al. I. Cuza”, Fălticeni

Toate aceste idei s-au regăsit în activităţile derulate: desene, broşuri, porumbei de hârtie care poartă în zborul lor mesaje de pace.

Grădinița cu Program Prelungit Pinocchio

În perioada 14 – 20 noiembrie 2016 Grădinița cu Program Prelungit”Pinocchio” a derulat proiectul internațional ”Săptămâna educației globale” (Global Education Week GEW), ediția a XVIII-a, program facilitat de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei, cu tema ”Împreună pentru pace”, coordonat de către prof. Adriana Samson.

Scopul proiectului care s-a derulat în grădiniță a vizat familiarizarea preșcolarilor cu problemele fundamentale ale cetățeniei globale, prin promovarea ideii de pace și colaborare și formarea la preșcolari a unui comportament bazat pe nonviolenta si toleranță.

Activitățile au debutat propunându-le copiilor să denumească ”Ce cred ei că este pacea?”, ”La ce vă gândiți când rostim cuvântul pace?”. Răspunsurile au fost surprinzătoare: ”lasă-mă-n pace”, ”să fim prietenoși”, ”liniște”, ”să nu ne batem”, ”să nu ne certăm”, ”fără război”, ”să fim împreună”, ”să fim buni cu cei din jur”, ”să ne respectăm”. După vizionarea unui film tematic, copiii au asociat atributele identificate pentru pace cu imagini sugestive, au fost familiarizați cu drepturile copilului, cu simbolurile păcii. Următoarele demersuri au valorificat conținuturile învățării, copiii fiind puși în situația de a crea afișe, de a realiza postere, ateliere de pictură/desen,  au formulat reguli pentru soluționarea conflictelor, au ascultat povești terapeutice, au participat la jocuri interactive.

Finalizarea proiectului a reunit copiii la vernisajul expoziției cu produsele muncii lor, au scris mesaje pentru pace, au lansat baloane cu mesaje scrise, asociind pacea cu libertatea de a se juca, de a învăța, de a fi buni, de a fi împreună.

Echipa de proiect: prof. Adriana Samson, prof. Irina Sandu, prof. Manuela Mîrzan

 

ȘTIRI