S-au împlinit 100 de ani de la nașterea dramaturgului Horia LovinescuPersonalități

S-au împlinit 100 de ani de la nașterea dramaturgului Horia Lovinescu

       Accesări: 250

În urmă cu 100 de ani, într-o zi de 28 august 1917, se năștea, la Fălticeni, dramaturgul Horia Lovinescu (frate cu scriitorul Vasile Lovinescu, nepotul criticului și istoricului literar Eugen Lovinescu, văr cu Anton Holban și Monica Lovinescu).

Și-a făcut studiile la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, apoi la Facultatea de Litere și Filosofie din București. Doctoratul l-a dat la Universitatea din Iași, cu o teză despre poezia lui Arthur Rimbaud.

A lucrat la Institutul de Statistică din București și la Radiodifuziunea Română.

În 1953 a debutat la ”Viața românească”, cu piesa ”Lumina de la Ulmi” (piesă în trei acte, șase tablouri), care a fost pusă în scenă în același an (premiera 23 decembrie) la Teatrul Municipal din București și a fost distinsă cu Premiul de Stat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În anul 1954 i s-a jucat „Citadela sfărâmată”, marele succes al prodigioasei sale cariere dramaturgice, ecranizată ulterior.  A scris piese de succes pentru marile teatre, dar și pentru teatrele de amatori, scenarii radiofonice și de film sau a făcut traduceri din dramaturgia străină.

Horia Lovinescu a scris zece piese mari și multe alte piese într-un act, jucate pe scenele teatrelor din România, Franța, Germania, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, URSS, China, SUA, dar a semnat și scenariile filmelor „Meandre” (1966) și „Bancnota de 100 de lei” (1973). Opera sa a fost reeditată în volume succesive, reunite sub titlul „Teatru”, între 1963 -1978.

Timp de peste 20 de ani, din 1960, până la moartea sa, la 16 septembrie 1983, Horia Lovinescu a fost director al Teatrului „C.I. Nottara”.

Dramaturgul a fost distins cu premii de stat, premii ale Uniunii și Asociație Scriitorilor din București și premii ale Academiei Române.

ȘTIRI