S-a stins publicistul Toader Buculei – ŞomuzCultură

S-a stins publicistul Toader Buculei – Şomuz

       Accesări: 176

Cartea personalităţilor zonei Fălticeni conesemnază în această săptămână un capitol trist în mediul cultural. S-a stins din viaţă, la vârsta de 85 de ani, profesorul, publicistul, scriitorul, Toader Buculei.

IMG_4435S-a născut pe 5 martie 1930, în comuna Dolheşti. După şcoala primară, pe care a urmat-o în satul natal, a fost elev la Seminarul „Sfântul Gheorghe” din Roman (între anii 1942-1948) şi licean Fălticeni, la Liceul „Nicu Gane” (1948-1950). După absolvirea Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, în 1954, a lucrat la catedră ca profesor de istorie la şcolile generale din Ciurea (Iaşi), Jariştea (Vrancea), Liceul Mixt Odobeşti (Vrancea), Şcoala Generală nr. 3 Brăila. A fost inspector şcolar la Brăila şi membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice.

A debutat ca publicist în anul 1967 în ziarul „Înainte” din Brăila, unul din pseudonimele folosite a fost Toader Şomuz. Este Cetăţean de onoare al Brăilei dar şi al Dolheştiului.

În primul număr al publicaţiei de folclor şi informare locală „Erupţii dolheştene”, din ianuarie 2013, Costel Bephu îl prezintă de Toader Buculei – Şomuz ca fiind „…un intelectual cu o adâncă şi complexă pregătire în domeniul istoriei, un îndrăgostit de arta cultivării spiritului, cu multă pasiune în cercetarea arhivelor şi documentelor, pe parcursul vieţii a dăruit iubitorilor cunoaşterii nenumărate articole, studii, interviuri şi zece volume care cuprind cercetări privind istoria modernă şi contemporană, biografia unor personalităţi (…) Prin faptul că şi-a ales ca nume emblematic cuvântul Şomuz pare mult mai mult de-al nostru, simţindu-l viu printre noi”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Toader Buculei va fi înmormântat miercuri, 24 iunie, în judeţul Vrancea. În localitatea natală, clopotele Bisericii „Sf. Parascheva” din Dolheştii Mari vor bate miercuri în amintirea lui Toader Buculei, iar personalitatea sa va fi evocată în Biserică la finalul liturghiei care va fi oficiată cu ocazia sărbătorii  Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Numele lui Toader Buculei este consemnat în lucrările monografice dedicate oamenilor de seamă ai zonei Fălticeni: în „Cartea Fălticenilor de la A la Z” (Cătălin Ciolca), iar recent în lucrarea cronicarului Eugen Dimitriu „Dicţionar al personalităţilor fălticenene”.

Alex S.

ȘTIRI