S-a stins din viață doctorul și omul de cultură Vasile V. PopaPersonalități

S-a stins din viață doctorul și omul de cultură Vasile V. Popa

       Accesări: 2539

Mediul cultural fălticenean este din nou în doliu.

S-a stins din viață medicul și omul de cultură Vasile V. Popa, fiul preotului, cărturarului și dascălului fălticenean Vasile Gh. Popa (profesorul poetului Nicolae Labiș, fost director al Liceului “Nicu Gane”).

Decesul a survenit marți, 13 noiembrie 2018, la Galați, în urma unei grave suferințe.

Vasile V. Popa, Guju, cum era cunoscut în cercul colegilor și al prietenilor, s-a născut pe data de 13 ianuarie 1940, la Mihălășeni, în județul Botoșani. Familia s-a mutat în Fălticeni după Al Doilea Război Mondial.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Anii studenției au fost marcați de caznele prin care a trecut familia sa din cauza regimului politic comunist instalat în România.

Este cunoscut faptul că tatăl său a fost arestat, și apoi condamnat la ani grei de temniță în pușcăriile din Botoșani și Aiud, iar el, mama, și cele două surori au avut la rândul lor de suferit. El și surorile sale au fost exmatriculați.

Vasile V. Popa, “fiu al dușmanului poporului”, a refuzat să devină informator al securității și a fost reînmatriculat după o audiență la liderul comunist Gheorghe Ghiorghiu Dej și un an de muncă pe un șantier.

Din 1964, timp de șapte ani, a profesat ca medic generalist de țară, în județul Vaslui, la Roșiești. Specializat în obstetrică-ginecologie, a obținut postul de medic ginecolog la Spitalul Municipal Galaţi, unde și-a desfășurat activitatea 40 de ani.

S-a pensionat în ianuarie 2010. De atunci a revenit an de an la Fălticeni, fiind prezent la evenimentele culturale. Și-a dedicat activitatea scrisului și publicării unor lucrări de referință ale tatălui său.

Doctorul și autorul Vasile V. Popa va fi înmormântat la Fălticeni, în Cimitirul Bisericii Oprișeni, vineri, 16 noiembrie 2018.

Dumnezeu să-l odihnească!

ȘTIRI