S-a înregistrat al treilea deces în rândul copiilor internați cu sindrom hemolitic uremicNațional

S-a înregistrat al treilea deces în rândul copiilor internați cu sindrom hemolitic uremic

       Accesări: 307

„În această după-amiază, unul dintre copiii internați în terapie intensivă cu sindrom hemolitic uremic, intubat și ventilat mecanic, a decedat. Starea de sanatate a copilului s-a degradat începând din noaptea de duminică.

La spitalul Marie Curie  se află în acest moment 3 copii internați la terapie intensivă, în a caror stare de sănătate nu au intervenit modificări semnificative în ultimele zile. În secția de nefrologie se mai află internați 5 copii, după ce astăzi a fost externat un copil”, se arată într-un comunicat de presă emis în această seară de Ministerul Sănătății.

În ultimele 5 zile nu au mai existat cazuri de boala diareica acuta complicate la copiii din judetul Arges care sa fie transferate catre spitalele din Bucuresti.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a luat  legatura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile încă din 10 februarie 2016. Au fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialiști ai Centrului pentru acordarea de sprijin  în efectuarea investigatiilor pentru depistarea cauzelor de imbolnavire.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

De asemenea, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul  INSP a instituit începând de ieri un sistem de raportare zilnică a tuturor cazurilor de diaree severă cu deshidratare a copilului cu vârsta de până la 5 ani, la nivelul intregii tari. Pe site-ul Ministerului Sanatatii, www.ms.ro, au fost postate astăzi informații privind E.coli și recomandări către populație privind masurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu acest germen.

Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că debutul bolii a avut loc într-o perioadă de 2 săptămâni, cu un cumul de 4 cazuri în datele de 31 ianuarie și 1 februarie 2016.

Distribuția cazurilor nu indică o sursa unică de îmbolnăvire. DSP Argeș a recoltat probe de apă plată, apă de rețea și lapte praf atât din comerț, cât și de la domiciliile copiilor, iar rezultatele  au fost conforme, cu excepția a doua probe recoltate de la domiciliul  unor copii.

Sindromul de deshidratare acută, consecință a manifestarilor diareice, a reprezentat un factor important în evoluția ulterioară a cazurilor, mai ales prin întârzierea prezentării la serviciile medicale în vederea instituirii tratamentelor de rehidratare. Nu toți copii au prezentat anemie hemolitică, parte componentă obligatorie a SHU.

Referitor la ipoteza aparută în mass-media referitoare la corelarea vaccinurilor administrate copiilor și cauza îmbolnăvirilor, această eventualitate este exclusă din mai mule considerente. Copiii au vârste diferite, între 5 luni și 1 an și 7 luni, doar doi fiind vaccinați în luna ianuarie (unul cu vaccin hexavalent și altul cu ROR). Din loturile de vaccin administrat in județul Argeș au fost vaccinați și copii din alte județe. Nu există nici o informție de natură științifică privid asocierea dintre vaccin și SHU.

De asemenea,  rezultatele testelor și probelor efectuate zilnic în saloanele din Spitalul de Pediatrie din Pitești atestă faptul ca nu există focar de infecție în acest spital. În ultimele 5 zile niciun copil din județul Argeș sau din alte zone ale țării nu a mai fost raportat cu boală diareică gravă.

Ancheta epidemiologică va continua pentru a verifica posibilitatea existenței altor surse de alimente de origine animală (produse lactate nepasteurizate, carne de vită) care ar putea fi sursa îmbolnăvirii.

sursa foto

ȘTIRI