Rugăciuni de pomenire pentru profesoara Aspazia Mancu la un an de la trecerea la cele veșniceLocal

Rugăciuni de pomenire pentru profesoara Aspazia Mancu la un an de la trecerea la cele veșnice

       Accesări: 578

La împlinirea a unui an de la mutarea la cele veșnice, a profesoarei Aspazia Mancu, a fost oficiată o slujbă de pomenire de către PC. Pr. Adrian Dulgheriu, protopop al Protoieriei Fălticeni, alături de care au participat cunoscuți și membre ai Asociației Femeilor Ortodoxe, din localitate, pe care a condus-o mai bine de 12 ani.

Profesoara Aspazia Mancu s-a născut la 8 mai 1929, în comuna Săveni, fostul județ Dorohoi. A urmat clasele primare, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, a rămas orfană de tată. Nu a renunțat la școală deși  erau posibilități materiale precare, fapt pentru care nu a renunțat să viseze ca să devină învățător atunci când va ajunge mare.

A continuat studiile la liceul Regina Maria, din Dorohoi, ca apoi să meargă la Iași, unde se înscrie la Institul Pedagogic, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

După ce a terminat studiile, predă în învățământul militar, apoi la școlile din Breaza, Iași, Câmpulung – Moldovenesc, și în cele din urmă la Liceul “Nicu Gane” din Fălticeni. Aici a predat timp de 25 de ani cu multă fermitate și devotament chimia, ieșind la pensie în anul 1984.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

A format generații de elevii ce au avut rezultate deosebite devenind olimpici, absolvenți de medicină, de farmacie, de chimie dar și alte specialități specifice.

După ce s-a retras din activitatea educațională, s-a implicat în activități sociale. Astfel, în anul 1999, reușește să reânființeze Asociația Ortodoxă Națională a Femeilor, filiala Fălticeni, sub îndrumarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu sediul în clădirea Protoieriei.

Împreună cu membrele ce formează această organizație, zi de zi, au căutat să strângă fonduri pentru activitățile filantropice pe care le desfășurau, dar mai ales pentru ajutorarea construcției așezământului social de la Biserica Sfântul Apostol Andrei, din Fălticeni, și a căminul de bătrâni de la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, din Groși – Boroaia.

Din anul 2016, filiala Fălticeni a SNOFR este condusă de către doamna Elena Aioanei, sub a cărei președinție s-au derulat acțiuni caritabile de amploare, ducând mai departe misiunea începută de către Dna. Mancu.

După slujba de pomenire a doamnei profeosare Aspazia Mancu, membrele asociației, în frunte cu președintele Elena Aioanei, s-au îngrijit să le ofere celor prezenți, dar mai ales celor cărora le poartă de grijă, lună de lună, alimente și toate cele necesare pentru traiul de zi cu zi.

ȘTIRI