Romgaz vrea să construiască în zona Fălticeni un depozit subteran pentru înmagazinarea gazelor naturaleActualitate

Romgaz vrea să construiască în zona Fălticeni un depozit subteran pentru înmagazinarea gazelor naturale

       Accesări: 1126

Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, are două proiecte pe lista prioritară de finanţare din fonduri europene. Pe lângă extinderea depozitului de gaze de la Sărmăşel, cu 650 de milioane de metri cubi, este prioritară şi construcţia unui depozit nou în Moldova, zona Fălticeni. În urma acestor investiții, capacitatea de stocare a companiei va ajunge la 3,7 miliarde de metri cubi.

Proiectul care vizează zona Fălticeni este prezentat pe site-ul companiei Romgaz.

Potrivit informațiilor oficiale, depozitul subteran de înmagazinare a gazelor naturale din zona Fălticeni ar urma să aibă o capacitate de 200 de milioane de metri cubi.

Procesul tehnologic de injecție – extracție al depozitului, constă din preluarea gazelor din Sistemul Național de Transport printr-o conductă de legătură ce urmează a fi construită (sau prin modernizarea unei conducte existente), comprimarea lor și injectarea prin sonde în zăcământ în timpul verii și extragerea lor și livrarea în sistemul de transport pe timpul iernii.

Obiectivele proiectului care va fi dezvoltat în zona Fălticeni sunt, potrivit Romgaz, creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze în România și regiunea Europei de SE, prin asigurarea unui volum mai mare de gaze înmagazinate cât și compensarea vârfurilor de consum din zona de NE a României pe timpul iernii.

De asemenea, se dorește disponibilizarea de volume de gaze pentru Republica Moldova, creșterea capacității de extracție zilnică, mărirea flexibilității în livrarea gazelor naturale și diminuarea dependenței de importurile de gaze naturale pe timp de iarnă.

Proiectele Romgaz au fost analizate de specialiștii revistei Capital, care au arătat că, deocamdată, nu este avansat un termen de finalizare a celor două proiecte. “Este clar e că, odată incluse în lista de prioritate a UE, acestea se vor face, repede şi parţial finanţate cu fonduri nerambursabile. Mai ales că, scopul lor este să livreze, la cerere, gaze şi către vecinii României şi, mai departe, către Vest. Depozitul din zona Fălticeni va fi utilizat şi pentru creşteea securităţii energetice a Republicii Moldova, care în prezent are o dependenţă totală faţă de Rusia. Republica Moldova este legată de România prin conducta Iaşi-Ungheni, deocamdată nefuncţională.” – se arată în analiza celor de la Capital.

Romgaz nu a făcut publice informații despre amplasamentul viitorului depozit subteran din zona Fălticeni.

***

În zona Fălticeni s-au efectuat prospecțiuni pentru compania Romgaz

La începutul anului 2015, Cronica de Fălticeni a prezentat mai multe articole legate de activitățile de prospectare a gazelor naturale în localități din zona Fălticeni, lucrări derulate de compania Prospecțiuni, partener al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz S.A.

La acea dată, populația zonei avea suspiciuni legate de căutarea unor resurse de gaze de șist. Tot atunci, au apărut fisuri la un număr de 19 case din comuna Bunești, în urma activității de prospectare.

Iată ce declarau, în ianuarie 2015, oficiali din cadrul companiei Prospecțiuni, legat de lucrările din județul Suceava:

Cronica de Fălticeni: Care sunt localitățile din zona Fălticeni în care au fost programate prospecțiuni?

Prospecțiuni S.A: Lucrările se derulează într-o zona aprobată de Agentia Naționala pentru Resurse Minerale (ANRM), care cuprinde localitățile de pe raza comunelor Bunești, Cornu Luncii, Horodniceni, Rădășeni, iar în restul județului în comunele Bălăceana, Berchișești, Bosanci, Cacica, Cajvana, Ciprian Porumbescu, Comănești, Dărmănești, Ilișești, Ipotești, Moara, Păltinoasa, Pătrăuți, Pîrteștii de Jos, Poieni-Solca, Drăgoiești, Grănicești,Șcheia, Stroiești, Suceava, Valea Moldovei.

Cronica de Fălticeni: Pentru toate aceste localităţi există acorduri / hotărâri ale administraţiilor locale? Se acţionează doar pe terenurile primăriilor? Se lucrează şi pe terenurile private?

Prospecțiuni S.A: Conform reglementărilor legale, compania noastră a notificat autoritătile administratiilor locale cu privire la proiectul pe care îl desfăşoară, însa obţinerea unui acord nu este obligatorie. Cu toate acestea, deoarece suntem o companie transparentă şi ne dorim să avem o bună relaţie de colaborare cu toate comunităţile în care lucrăm, echipele noastre au solicitat şi acordul consiliilor locale. Majoritatea acestora ne-au oferit acordul şi suntem în aşteptarea unui răspuns şi din partea consiliilor care încă nu au luat o decizie.

După stabilirea proprietăţilor din judeţ, care vor fi accesate în vederea desfăşurării măsurătorilor de suprafaţă, echipa Prospecţiuni contactează fiecare utilizator de teren, indiferent dacă este vorba despre persoană privată sau juridică.

Cronica de Fălticeni: Puteți confirma dacă Prospectiuni face cercetări pentru descoperirea zăcămintelor de gaz natural?

Prospecțiuni S.A: Prospecţiuni desfăşoară un proiect de achiziţie de date geofizice în judetul Suceava. Obiectul de activitate al companiei îl reprezintă realizarea unei „ecografii a pământului” de către specialişti cu vaste cunoştinţe în domeniul geologiei şi geofizicii. Folosirea termenului medical nu este întâmplătoare, întrucât realizarea „ecografiei” are acelaşi scop ca echivalentul său în medicină: să indice structura geologică din interiorul pâmântului, nu şi conţinutul acestuia.

În consecinţă, domeniul nostru de activitate nu permite identificarea de resurse, ci doar realizarea unor măsurători de suprafaţă. Într-adevăr, lucrările noastre sunt parte a programului companiei SNGN Romgaz SA de explorare a resurselor convenţionale de gaze naturale, însă activitatea echipei noastre din zonă nu are ca rezultat descoperirea unor resurse, ci achiziţia de date geofizice. Reiterăm faptul că nu este vorba despre gaze de şist, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat.

ȘTIRI