- Cronica de Fălticeni - https://www.cronicadefalticeni.ro -

Românii și America. 243 de ani de la declararea independenței SUA

Pe tot cuprinsul celor 50 de state americane și oriunde s-ar afla în lume, americanii sărbatoresc, cu mare fast, 243 de ani de la Declarația de Independență și 130 de ani de când Statuia Libertătii, simbolizând victoria, stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei și urează bun venit tuturor celor ce vizitează țara sau celor ce se întorc pe meleagurile natale.

Comunitatea româno-americană, prezentă încă din jurul anului 1895 prin valul de emigranți din Transilvania, Bucovina și Banat, sărbătorește în fiecare an această măreață zi.

Potrivit celui mai recent studiu de populație al Oficiului SUA pentru Recensământ, studiu realizat la nivelul anului 2018, un numar de 468.994 de persoane din Statele Unite ale Americii și-au declarat apartenența la etnia română.

Este posibil ca numărul românilor care trăiesc în SUA, să fie considerabil mai mare (circa 1 milion de persoane), ținând cont de faptul că declararea apartenenței etnice nu este obligatorie, iar mulți dintre cei stabiliți în SUA nu au obținut încă un statut permanent.

Cele trei mari zone de concentrare a comunității româno-americane din SUA sunt: California, New York și Florida. Primele patru orașe de reședință sunt: New York, Los Angeles, Chicago si Detroit. în zona Washington DC locuiesc aproximativ 16.500 de români.

Cele mai mari grupuri de comunități românești, numărând în fiecare stat câteva zeci de mii de persoane, se află în statele din nord-est – New York, New Jersey, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Illinois, California (Los Angeles și zona Silicon Valley, unde se stabilesc în general specialiști în IT) sau Florida.

Sunt destinații mai recente de imigrare a celor veniți din România și de reașezare a unor români americani din valurile anterioare de imigrare, care cunosc o dinamică aparte a comunității româno-americane.

În ultimii ani, s-au construit comunități românesti, aflate într-un proces de consolidare și de creștere numerică, în state precum Washington (în special în zona Seattle – Redmond unde se află sediile companiilor Boeing și Microsoft), Georgia, Texas, Arizona.

Un alt segment important al comunității românești din SUA este reprezentat de sutele de profesori și studenți români sau de origine română, care își desfășoară activitatea în universități din aproape toate statele SUA.

Statele Unite susțin țara noastră în lupta împotriva corupției și nu numai, reprezentând pentru România un garant al securității, un partener de nădejde, de care se leagă o prietenie trainică, valori, principii, interese comune și un atașament puternic față de solidaritatea euroatlantică.

Comunitatea fălticeneană transmite prietenilor americani urările cele mai calde și felicitări sincere cu ocazia Zilei Independenței SUA.

Virgiliu Lupu

Centrul Româno-American Fălticeni

Facebook Comments