Românii au trecut la ora de iarnăActualitate

Românii au trecut la ora de iarnă

       Accesări: 184

S-a încheiat orarul de vară. În această noapte am trecut la ora de iarnă. Românii sunt obișnuiți ca în ultima duminică din octombrie să dea ceasurile înapoi și, spre satisfacția multora, să prindă 60 de minute în plus de odihnă.

În altă ordine de idei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 28 octombrie, ceasurile s-au dat înapoi și ora 4.00 a devenit ora 3.00.

Duminică s-a încheiat orarul de vară, care debutează în ultima duminică din martie. De astăzi se revine la Timpul Legal Român, ora Europei Orientale, iar diferența față de Timpul Universal GMT este de două ore.

Schimbarea orei se face de două ori pe an, aceasta fiind reglementată de o Directivă europeană din anul 2001, care prevede că modificările orei se efectuează în ultima duminică din martie și în ultima duminică din octombrie.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult timp din zi de lumina naturală și să se reducă seara folosirea luminii artificiale.

Din acest motiv s-a decis ca primăvara ceasurile să fie date înainte cu o oră, iar toamna să se revină la ora veche.

Practica modificării orei în România s-a reluat din anul 1979, după ce a fost suspendată în 1919, reintrodusă în 1932 și din nou suspendată în anul 1943.

Țara noastră ar putea renunța, începând cu anul 2019, la alternarea orei de vară cu ora de iarnă.

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei începând de anul viitor, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice permanent ora de vară sau de iarnă.

Țările din Uniunea Europeană trebuie să-și comunice alegerea până cel târziu la sfârșitul lunii aprilie 2019. Și România va trebui să decidă dacă preferă ora de vară sau cea de iarnă.

Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naționale divergente în materie de schimbări ale orei.

Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puțin relevant în contextul în care sunt deja studii care sugerează că economiile de energie sunt minore.

Schimbarea orei a fost tot mai mult contestată de cetățeni, de Parlamentul European și de un număr tot mai mare de state membre.

În vara acestui an Comisia Europeană a organizat o consultare publică la care au participat 4,6 milioane de persoane. 84% dintre respondenți au fost în favoarea renunțării la modificarea sezonieră a orei.

Printre țările care nu schimbă ora se află Islanda, Armenia, Belarus, Georgia și Rusia.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI