România va trece la ora oficială de iarnăActualitate

România va trece la ora oficială de iarnă

       Accesări: 3079

Ne apropiem de cea mai lungă noapte de peste an. România trece la ora de iarnă începând cu ultima duminică din luna lui brumar. Schimbarea la ora de iarnă se face în noaptea dintre zilele de sâmbătă, 27 octombrie, și duminică, 28 octombrie 2018.

Atunci vom da ceasurile înapoi, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Prin urmare, vom dormi mai mult cu o oră, iar duminică, 28 octombrie va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC).

Ora de iarnă şi cea de vară au fost introduse în țara noastră pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus acest sistem au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie).

Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o ţară la alta.

Comisia Europeană a propus în septembrie renunţarea la schimbarea orei în Europa din 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Până în aprilie 2019, fiecare stat membru UE ar trebui să comunice dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.

Ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică, 31 martie 2019.

Statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă modificare sezonieră a orei duminică pe data de 27 octombrie 2019. De la acea dată, schimbarea nu va mai fi posibilă.

ȘTIRI