România se confruntă oficial cu epidemia de gripăNațional

România se confruntă oficial cu epidemia de gripă

       Accesări: 463

Ministrul Sănătății a anunțat, în această dimineață, că România se confruntă cu epidemia de gripă.

Sorina Pintea a declarat că s-a înregistrat a treia săptămână epidemică. Până miercuri, 30 ianuarie 2019, au fost confirmate 54 de decese din cauza gripei (sezonul trecut, 129 de români au murit din cauza gripei – n.r.)  

„Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferenţa e că avem un număr mai mare de cazuri şi un număr mai mare de cazuri confirmate clinic.

Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpina inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile din România.

Evoluţia previzionată, obiectivul Ministerului Sănătăţii e reducerea număruluui de cazuri severe şi de decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul le-a transmis în teritoriu încă de la debutul sezonului gripal, din 17 ianuarie, sunt cele care se aplică şi în cazul în care se constată epidemia”, a declarat Sorina Pintea.

Vaccinarea împotriva virusului gripal rămâne soluţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor, arată ministrul: „Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în luna februarie”.

Nu se pune problema instituirii carantinei la acest moment în România din cauza ciculaţiei virusului gripal, a anunţat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Ana Pistol, precizând că aceasta este o măsură luată în situaţii extreme, iar „noi trăim o situaţie normală”.

Măsuri impuse unităților medicale

Se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în unităţile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor.

Recomandări pentru populație

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena adecvată a mâinilor, purtarea echipamentului de protecţie adecvat, continuarea vaccinării antigripale.

Nu se va lua măsura închiderii școlilor

Fiecare școală, fiecare clasă va putea cere suspendarea cursurilor dacă 20% dintre copii se îmbolnăvesc. Se vor închide punctual, acolo unde sunt probleme, Ministerul Educației și Inspectoratul școlar pot decide acest lucru.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI