România întăreşte măsurile de securitate la frontiera cu SerbiaNational

România întăreşte măsurile de securitate la frontiera cu Serbia

       Accesări: 91

FOTO CNSSU 1Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență s-a reunit joi, 27 august 2015, pentru o şedinţă pe tema evaluării riscurilor privind posibilul impact de securitate ca urmare a creșterii fenomenului imigraționist la frontierele României.

La sfârşitul întâlnirii, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a susținut o declarație de presă în care a arătat că odată cu apariția și diversificarea acestui fenomen în statele din proximitatea României, instituțiile din domeniul securității naționale au monitorizat permanent evoluția din zonă, informând periodic factorii decidenți cu pachete analitice, diagnoze, prognoze și evaluări de risc asupra securității naționale.

În prezent România nu resimte o presiune migraționistă crescută, ca urmare a accentuării fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, a afirmat Oprea.

„Atât din punct de vedere al încercărilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cât și din punct de vedere al numărului solicitărilor de azil, situația înregistrată în prezent se menține la parametrii anului trecut, nefiind semnalate creșteri semnificative ale acestor indicatori.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cu toate acestea, am cerut tuturor membrilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență să avem o atitudine responsabilă și să acționăm în mod preventiv pentru limitarea oricăror riscuri la adresa securității naționale, care pot fi generate de dinamica contextului regional actual.

Am decis astăzi să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea României în fluxul migraționist care afectează statele din vecinătate.”

Din punct de vedere geostrategic, România securizează 2.070 de kilometri la frontiera externă a Uniunii Europene, dintre care, peste un sfert, adică 546 de kilometri la granița cu Serbia. În această zonă de frontieră vor fi intensificate măsurile de securitate, prin acțiuni comune, în sistem integrat, potrivit atribuțiilor tuturor instituțiilor abilitate din domeniul securității naționale.

Avem în vedere intensificarea cooperării dintre autoritățile naționale de aplicare a legii pe aspectele de interes privind securitatea frontierei de stat, creșterea capacității operative la frontiera cu Serbia, creșterea capacității operative a frontierelor în zona de risc prin mijloace tehnice și aparatură de observare fixă și mobilă, pe timp de zi și noapte.

Am decis, totodată, ca instituțiile abilitate ale statului să monitorizeze orice modificare a situației din regiune astfel încât să putem să ne adaptăm măsurile în planul securității naționale în mod gradual și în raport cu dinamica situației operative.

A fost analizată oportunitatea dezvoltării preventive a infrastructurii necesare pentru creșterea capacității de primire și gestionare a unui număr sporit de imigranți, aceasta în condițiile în care la nivelul întregii țări există șase centre regionale de cazare pentru solicitanții de azil, cu o capacitate totală de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind în prezent de aproximativ 20%.

Radu N.

ȘTIRI