Risipă de mii de litri de apă potabilă pe Anton Holban: ACET Fălticeni va remedia avaria abia peste trei zileLocal

Risipă de mii de litri de apă potabilă pe Anton Holban: ACET Fălticeni va remedia avaria abia peste trei zile

       Accesări: 1104

Se duc pe apa sâmbetei. Mii de litri de apă potabilă se risipesc la Fălticeni fără ca nimeni să miște un deget. Pe strada Anton Holban, în curtea unei gospodării, la numărul 10, s-a deteriorat racordul sau țeava care face legătura la rețeaua de apă potabilă.

Avaria, produsă vineri la amiază, nu va fi remediată până luni dimineața. Asta înseamnă că, timp de de trei zile, apa pompată de la Baia în rezervoarele orașului se va irosi cu bună știință.

Debitul apei, care iese din curtea casei, este unul însemnat. Lucrătorii ACET Fălticeni știu de avarie și, teoretic, sunt buni de plată pentru risipa de apă.

Lucrare făcută de mântuială

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În urmă cu numai un an pe strada Anton Holban se lucra de zor. Se înlocuia conducta de apă printr-un proiect cu bani europeni și guvernamentali, având ca beneficiar ACET Suceava iar executant era, de acum celebra firmă nemțeană, 3T Construct.

Branșamentele de la conducta stradală la gospodării au fost suportate din banii proiectului, iar recepția lucrărilor s-a făcut anul trecut. Au rezistat doar 12 luni. Cel puțin atât au ținut elementele conductei din curtea familiei Anton unde apa curge ca dintr-un pârâu.

”Astăzi s-a spart țeava din curtea noastră. S-a întâmplat la ora 12. Ați văzut și dumneavoastră cât de tare curge din conductă.”, ne-a declarat Andreea Anton, fiica proprietarilor casei unde s-a produs avaria. ”Am anunțat la ACET, astăzi, tot în jurul orei 12, imediat ce s-a semnalat problema.”

Ea mai spune că lucrătorii ACET Fălticeni au venit la fața locului, au văzut, au sesizat și au plecat.

Evaluarea sumară și amânarea intervenției au generat nemulțumiri proprietarilor casei care vrând nevrând trebuie să mai aștepte pentru remedierea defecțiunii.

Se remediază peste 3 zile

Răspunsul primit nu a fost deloc pe placul familei Anton. Proprietarii au sunat după câteva ore la ACET, însă situația tot nu s-a rezolvat. Intervenția la avarie se va face peste 3 zile.

Oamenii, în curtea cărora apa curge în neștire, sunt nemulțumiți de situația creată și spun că nu este posibil ca lucrurile să rămână așa.

”Mi-au spus că nu au oameni. Așa că nu are cine să rezolve acum problema!”, explică Andreea Anton. ”În schimb, mi-au spus că vor veni luni dimineața, la ora 8. Apoi am revenit cu un telefon la ACET, în speranța că, totuși, se poate remedia  problema, dar iarăși am fost refuzată, pe motiv că ei nu lucrează după ora 16.”

Adevărata problemă pare să fie lipsa de personal. Mai mult decât atât, ACET nu face intervenții peste programul de lucru, după cum reiese din declarația proprietarilor.

La rândul său, operatorul local de apă și canalizare susține că o serie de factori i-au împiedicat să intervină vineri, chiar și peste program.

Branșament sau conductă cu probleme 

Necazurile cu apa nu sunt chiar o noutate pe Anton Holban. Cel puțin la imobilul de la numărul 10 acestea au reapărut. Andreea Anton mai spune că la racordul de apă, de pe terenul părinților, au mai fost probleme în ultimul an, așa că nici cea de acum nu constituie o surpriză.

Avaria s-a produs la noul branșament montat în urmă cu numai an. Atunci se fisurase țeava, însă muncitorii au fost operativi.

Apa potabilă iese de sub căminul amplasat chiar în fața porții casei. Pământul din jurul acesteia a început deja să se surpe.

Apă ioc sau cu presiune foarte redusă la robinet

Riveranii de pe Anton Holban sunt nemulțumiți de situația creată și arată cu degetul spre ACET Fălticeni.

Peste 30 de familii se plâng că nu au apă sau au debitul redus la robinete.

Aici locuiesc în special familii de bătrâni. Oamenii au început să-și facă provizii cu apă pe care o transportă cu bidoanele.

ACET Fălticeni nu mișcă 3 zile un pai

Familia Anton le-a cerut celor de la ACET să oprească apa pentru reparațiile la conductă, însă apa nu poate fi oprită. Asta pentru că din aceeași coloană se alimentează și Spitalul Municipal Fălticeni.

Direcțiunea operatorului local de apă și canalizare ne-a transmis punctul de vedere, în care își exprimă bunele intenții.

Numărul intervențiilor pe rețeaua municipală de apă este ridicat. Din acest motiv ACET Fălticeni amână unele reparați și le prioritizează în funcție de impactul pe care îl are asupra consumatorilor.

”Nu s-a putut remedia astăzi, vineri, pentru că nu am avut timpul util să anunț spitalul și celelalte instituții din centru. Avem obligația să anunțăm sistarea apei din timp pentru ca instituțiile locale să poată să-și ia măsurile necesare în astfel de situații.”, ne-a declarat inginerul Vasile Cozma, directorul ACET Fălticeni. ”Vă asigur că nu este singura avarie din Fălticeni la care trebuie să intervenim. Am pus în cumpănă toate celelalte probleme: alegem de fiecare dată situația cu efectul cel mai mic.”

 Riverani și operatorul local de apă se contrazic unii pe alții

Locuitorii de pe Anton Holban spun că presiune este scăzută la apă iar la unele case nu curge deloc apa la robinete. ACET Fălticeni are altă variantă: apă este, presiune este.

”Eu știu că este neplăcut pentru cetățeni! Am evaluat că nu se produc pagube, alte pagube cetățeanului, nici ceea ce spun ei că nu este presiune.”, explică directorul ACET Fălticeni. ”Are apă toată lumea! Atunci rămâne pentru luni dimineața să remediem avaria.”

Vasile Cozma mai spune că instituțiile care vor fi afectate pe durata întreruperii apei, au fost anunțate de vineri în privința sistării serviciului, astfel că de luni vor putea interveni.

Șeful ACET se plânge de lipsa de personal, dar și de numărul mare de intervenții pe rețea. Acestea se fac, în cele mai multe cazuri, pe tronsoanele unde rețeaua de apă este foarte veche

”Nu este singura avarie nici mai mare, nici mai mică decât altele. Avem noi competența să stabilim cum și când o facem!”, ne-a declarat Vasile Cozma, directorul ACET Fălticeni. ”Personalul pe care îl am, îl trag în toate direcțiile. Sâmbătă trecută, dar și duminică au lucrat, poate știți, la intervenții de urgență.”

Cine suportă pierderile de apă din sistem?

Apa potabilă curge neîncetat pe stradă, cu un debit consistent, încă de vineri la amiază. Vor fi pierderi de câțiva mii de litri apă pe care nu vor putea fi încasați bani, deși fiecare metru cub de apă pompat în sistem este contorizat.

Șeful ACET Fălticeni susține că pierderile vor fi suportate integral de agenția locală.

”ACET plătește ceea ce se consumă la Apele Române. Nimeni dintre fălticeneni nu suportă pierderile acestea!”. explică directorul operatorului de local de apă și canalizare.” ”Cetățeanul plătește doar ceea ce este contorizat în propria casă. Grija aceasta este una falsă, că ei vor plăti aceste pierderi.”

Vasile Cozma susține că nu există și nici nu vor costuri ascunse în facturi sau facturi ”umflate” pentru beneficiar.

El a subliniat că prețul apei este aprobat la nivel de județ, de toate organele abilitate.

Întrebat de cotidianul Cronica de Fălticeni cum explică faptul că branșamentul sau țeava au cedat după numai un an de la montare, având în vedere că s-au folosit materiale noi, directorul ACET Fălticeni spune că pot fi mai multe cauze. Se bănuiește că ar fi cedat unul din elementele de prindere sau îmbinarea dintre țeava veche, ce duce la casa proprietarului, și branșamentul la noua conductă de apă potabilă.

ȘTIRI