Revin în actualitate furturile de culturi agricole. Fenomenul este în creștere pe durata campaniei de recoltareActualitate

Revin în actualitate furturile de culturi agricole. Fenomenul este în creștere pe durata campaniei de recoltare

       Accesări: 743

Poliţiştii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, împreună cu poliţiştii de ordine publică şi cei din cadrul secţiilor şi posturilor rurale de poliţie, desfăşoară, în perioada septembrie – octombrie 2018, activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la măsurile de autoprotejare necesare pentru a nu deveni victimele hoţilor de produse agricole de pe câmp.

Acțiunile vin în contextul începutului campaniei de recoltare a culturilor de toamnă.

Furturile de produse, în special de pe câmp sau din livezi, constituie în această perioadă o grijă în plus pentru producătorii agricol, dar șio prioritate a poliţiştilor, cu precădere în mediul rural.

Conducerea inspectoratului a dispus ca poliţiştii structurilor de ordine publică şi investigaţii criminale, împreună cu cei din cadrul posturilor de poliţie comunale să intensifice acţiunile de control în locurile şi zonele predispuse comercializării bunurilor sustrase, precum pieţe, târguri şi centre de colectare a fructelor şi legumelor de sezon, pentru verificarea legalităţii provenienţei produselor agricole.

Se desfăşoară activităţi specifice de patrulare în zonele cu terenuri agricole, în vederea prinderii şi descurajării potenţialilor infractori, precum şi a informării proprietarilor asupra necesităţii adoptării unor măsuri de supraveghere a culturilor.

De la începutul acestui an au fost sesizate 20 de furturi de culturi agricole.

Odată cu începutul toamnei se remarcă însă o creștere a acestui gen de fapte, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava

În cele mai multe cazuri autorii furturilor de acest tip sunt  persoane fără surse de venit, angajate ca şi zilieri de către agricultori.

Pentru a nu deveni victimele hoţilor, poliţiştii au transmis o serie de recomandări pentru producătorii agricoli.

“Asigurați paza culturilor sau apelaţi la câini de pază, deoarece hoţii profită de faptul că terenurile şi culturile agricole nu sunt supravegheate corespunzător.

Nu angajaţi lucrători zilieri atâta timp cât aceştia nu prezintă încredere sau nu îi cunoaşteţi.

Nu lăsaţi pe câmp produsele agricole recoltate, întrucât hoţii profită în timpul nopţii sau în zilele libere de această stare de fapt şi pot acţiona nestingheriţi;

Nu achiziţionaţi produse agricole de la vânzători ocazionali, la preţuri mult mai mici decât preţul pieţei, deoarece există posibilitatea ca aceste produse să provină din furturile de sezon!”

 

ȘTIRI