Revedere după 60 de ani la fostul liceu de fete din FălticeniLocal

Revedere după 60 de ani la fostul liceu de fete din Fălticeni

       Accesări: 4336

Clipe emoționante s-au consumat sâmbătă, 7 octombrie 2017, la Școala Gimnazială “Ion Irimescu” din Fălticeni.

Promoția 1957 a Liceului de fete din Fălticeni (Școala Medie nr. 2) a organizat întâlnirea de 60 de ani de la absolvirea liceului.

Întâlnirea a avut loc la inițiativa absolventei, doctor Maria Coca Stătescu, și a fost organizată local de o cunoscută absolventă a promoției 1957, scriitoarea Coca Maria Udișteanu.

De la Coca Udișteanu am aflat că promoția 1957 a avut circa 160 de absolvente. O parte a elevelor au venit la liceul de fete, de la Școala pedagogică și de la școlile tehnice medii, desființate în anul 1954.

Cu prilejul întâlnirii, fostele absolvente au vizitat Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, și au avut prilejul să depene amintiri legate de anii de liceu, de colegi și profesori, de Fălticeniul de altă dată. În ajutorul absolventelor au venit și amintirile adunate de Coca Udișteanu în cărțile sale, cărți dăruite colegelor cu acest prilej.

„Mica noastră adunare ar trebui să aibă o semnificație mult mai profundă, ceea ce ar însemna că suntem cele mai fericite persoane, că am reușit să depășim jumătate de secol de viață de după școală. Încă mă bucur că ne mai recunoaștem între noi, fără ecusoane, declarându-ne identitatea veche.

Identitatea actuală este legată de persoanele cu care am împărtășit viața de după școală, soții noștri, unii prezenți, alții plecați în alte lumi. Fiecare își rememoreză tot parcursul vieții.

Mă gândesc cu plăcere la recreațiile noastre, în care ne delectam cu mere murate și covrigei, și la plimbările în afara orașului, în locurile așa de frumoase care întotdeauna mi-au rămas în minte și am încercat să-i familiarizez și pe copiii mei, cu poveștile Fălticeniului și cu locurile unde am călătorit și am hălăduit: la Rădășeni, la Nada Florilor, Oprișeni, Șoldănești.

Nu mai recunosc acum nimic din tot ce a fost. Chiar și Strada Mare și-a cam pierdut farmecul pentru mine. Eu o țin minte așa cum era, cu regina nopții și cu plimbările clandestine pe înserat. Am încercat și aseară să rememorez, împreună cu fiica mea, și am văzut aceleași cârduri de elevi care se furișau și se plimbau (…).” – Dr. Maria Coca Stătescu.

ȘTIRI