Reuniune internațională la Colegiul „Vasile Lovinescu”Educație

Reuniune internațională la Colegiul „Vasile Lovinescu”

       Accesări: 932

Cele mai importante teme de mediu continuă să fie subiecte de dezbatere în unitățile de învățământ. Un proiect internațional pe linie ecologică s-a desfășurat zilele acestea la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, gazda unor dezbateri interesante care au adus la suprafață date actuale privind elementele care formează biosistemul planetar. La discuțiile interactive cu profesorii și elevii școlii au participat membrii instituțiilor partenere din Austria (AKARYON, coordonator, Platform Footprint), Ungaria (ELTE), Grecia (KPE) și de la colegiul gazdă.

Instituțiile menționate desfășoară activități în domeniul protecției mediului și au în plan realizarea unor materiale de prezentare în format electronic, dar și pe hârtie, prin care se urmărește pregătirea elevilor în vederea calculării amprentei ecologice.

Pe lângă acestea, va fi creat și un suport de curs, materiale ajutătoare pentru profesori, un software personalizat pentru calcularea amprentei ecologice, precum și a unui ghid pentru certificarea materialelor realizate. Toate materialele vor fi disponibile pe portalul proiectului, traduse în cele patru limbi ale țărilor participante.

Activitățile derulate între 19-20 aprilie la Colegiul Vasile Lovinescu fac din cea de-a doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ nr. 2017-1-AT01-KA201-035037, E-co-foot Training on-line și off-line pentru calcularea amprentei ecologice.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Întâlnirile cu specialiștii străini, ce au avut loc în sala de conferințe a liceului, au cuprins discuții și ateliere de lucru despre produsele proiectului.

Elevii au putut testa un joc interactiv, iar apoi au asistat la prezentarea conceptului de amprentă ecologică și a rolului pădurii în echilibrul planetei, desfășurată în colaborare cu comitetul Eco-Școala și activitate dedicată Lunii pădurii. Liceenii au primit informații prețioase legate de mediu și despre schimbările produse de intervenția omului în goana după exploatarea resurselor din natură.

„Omenirea consumă mai mult din resursele naturale ale Pământului decât este natura capabilă să reproducă.”, au concluzionat membrii parteneri ai proiectului Erasmus+. „Acest dezechilibru poate fi cuantificat prin amprenta ecologică a lumii, ce reprezintă totalitatea amprentelor individuale ale oamenilor. Este un instrument esențial pentru a demonstra cât de multe resurse folosim din natură pentru a ne satisface necesitățile noastre curente.”

Ei au transmis noii generații, elevilor de liceu, că instrumentul are la bază ideea de a cuantifica spațiul necesar pentru a produce hrana și celelalte materii prime de care omenirea are nevoie, dar și pentru a neutraliza dioxidul de carbon și alte gaze toxice rezultate din activitățile omenești.

Amprenta ecologică se calculează în hectare globale/locuitor, și are la nivel mondial, valoarea maximă acceptabilă de 1,7 gha/locuitor. Pe țări, SUA au 8 gha, țările UE, în medie – 5 gha, Austria – 6,1 gha, România – 2,7 gha, India – 1 gha.

După discuțiile interactive oaspeții din Austria, Ungaria și Grecia au fost invitați să viziteze câteva obiective turistice din oraș și din județ.În cadrul proiectului transnațional, Colegiul „Vasile Lovinescu” participă la elaborarea, traducerea și testarea materialelor proiectului, diseminarea rezultatelor și certificarea acestora de către o instituție internațională de prestigiu.

Acesta se derulează de la 1 septembrie 2017 și se întinde pe o perioadă de trei ani

Următoarea întâlnire va avea loc între 8-9 noiembrie 2018, la Szombathely, în Ungaria.

ȘTIRI