Reparații la Biserica de lemn din Buciumeni după 85 de ani!Actualitate

Reparații la Biserica de lemn din Buciumeni după 85 de ani!

       Accesări: 731

biserica_de_lemn_buciumeni_2

În a doua decadă a lunii noiembrie, după o lungă așteptare și numeroase demersuri, au început reparațiile la Biserica de lemn din cadrul Mănăstirii Buciumeni – Fălticeni.

Obiectiv datând din secolul al XVIII-le, aflat pe lista monumentelor de patrimoniu din județul Suceava, Biserica “Sfântul Gheorghe” beneficiază de lucrări la șarpantă, talpa bisericii și la pereții exteriori (dintre naos și pronaos), înlocuirea tâmplăriei din lemn, lucrări care nu vor modifica structura construcției și vor păstra autenticitatea monumentului.

Meșterii din Paltin, cu experiență în construcțiile bisericești, avansează cu înlocuirea învelitorii din draniță, lucrare importantă în perspectiva apropierii iernii. Lambriul de lemn care a placat zeci de ani monumentul la exterior a fost îndepărtat, redând privitorului plăcerea de a admira stilul românesc al bisericilor de lemn, cu îmbinări deosebite și un frumos brâu moldovenesc.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Intervențiile aflate în derulare sunt autorizate și urmărite îndeaproape, inclusiv de reprezentanții Direcției pentru Cultură Suceava și de conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Arhiepiscopul PIMEN a venit personal la Fălticeni, în mai multe rânduri, pentru a le aduce meșterilor lemnul necesar. În 2016 vor fi necesare lucrări și în interiorul bisericii: tencuieli, văruieli, etc. După această intervenție în biserică nu va mai exista sobă pentru încălzire.

Pisania bisericii arată că a fost cladită din lemn în 1765 de Protopopul Andrei, stră-străbunicul familiei Diaconescu și locuitorul Michinda. Ulterior, biserica a fost restaurată de răzeșii localnici la 1884, după ce în 1882 a fost văruită și i s-au mărit ferestrele.

Despre existența unei biserici de lemn în ținutul Buciumeni există mențiuni încă din anul 1424. Domnitorul Alexandru cel Bun a făcut danie lui Popa Iuga satul Buciumeni, pentru că a slujit lui cu credință.

În repertoriul Bibliografic al Monumentelor Medievale din Moldova (1974), Prof. N. Stoicescu scrie că biserica de lemn din Buciumeni (1700-1706) a fost restaurată în 1824. Alte documente istorice de la începutul secolului al XX-lea vorbesc despre ruinarea bisericii vechi din Buciumeni în anul 1908.

Biserica a stat închisă din 1912 până la 1930, când, în urma unor reparații și înfrumusețări a fost sfințită de ziua Sfintei Treimi de Părintele protoiereu Iconom Stavrofor E.V. Grigorescu, împreună cu un sobor de preoți și diaconul catedralei Adormirea Maicii Domnului. Cheltuielile reparațiilor au fost suportate de enorișsi, Primăria orașului Fălticeni, Comisia Monumentelor Istorice și alți binefăcători creștini.

La 18 mai 1994, ca urmare a unei decizii a Patriarhiei Române, s-a înființat schitul Buciumeni cu obște de călugărițe.

Alex Săvescu

Galerie foto:

ȘTIRI