Rememorări istorice – Sacrificiul BrâncovenilorCultură

Rememorări istorice – Sacrificiul Brâncovenilor

       Accesări: 136

Întrucât se împlinesc 300 de ani de când domnitorul Constantin Brâncoveanu împreună cu cei trei fii ai săi şi-au jertfit viaţa în numele credinţei ortodoxe, anul acesta, 2014, a fost declarat „Anul Brâncoveanu”.

De aceea, joi, 12 iunie, la Protoeria din Fălticeni a avut loc, la iniţiativa şi îndemnul doamnei profesoare Aspazia Mancu, întrunirea Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din România, filiala Fălticeni.

Întâlnirea a început cu o scurtă slujbă de binecuvântare oficiată de părintele protopop Constantin Patrolea.

Ne-am adunat, un mănunchi de membre ale Societăţii, pentru a ne reîntoarce în timp istoric la vremea când ţărişoara noastră era încă sub jugul otoman care a încercat timp de mulţi ani să ne supună, să ne îngenunche, să ne ştirbească demnitatea ca popor, ca neam dar şi credinţa noastră ortodoxă, pentru care şi-au dat viaţa şi unii dintre domnitorii ţării.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

De această dată ne-am oprit asupra sacrificiului celui care a fost domn creştin, Constantin Brâncoveanu, şi care, împreună cu cei trei fii ai săi, a fost decapitat de către turci.

Astfel doamna profesoară Iuliana Lupu ne-a prezentat articolul intitulat „Sfinţii Martiri Brâncoveni – 300”, articol aparţinând col. (r) dr. Cristache Gheorghe, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, publicat în revista Rezerva Oştirii Române, revistă de informare, opinie şi cultură a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în rezervă şi în retragere „Alexandru Ioan Cuza”.

Articolul are drept motto: Orice istorie este convingătoare şi impune respect numai prin adevăr. Aşa cum afirma patriotul paşoptist George Bariţiu: „Istoria fără adevăr îşi pierde însemnătatea, ea nu mai este istorie…”

Am ascultat cu atenţie expunerea acestui articol amplu şi cuprinzător care ne-a readus în memorie acea perioadă istorică a ţării noastre încărcată de încercările prin care a trecut poporul român, aflat sub presiunea jugului otoman. A fost poate cea mai grea şi mai tristă perioadă din istoria Ţării Româneşti.

După expunere a mai venit cu completări şi d-na prof. Mioara Gafencu.

Deasemeni părintele protopop Constantin Patrolea a exprimat cuvântul Bisericii noastre ortodoxe cu privire la acest act de sacrificiu făcut de domnitorul Constantin Brâncoveanu şi fii săi în numele credinţei străbune şi ne-a dăruit fiecăreia câte un pliant cu icoana celor martirizaţi şi poezia „Constantin Brâncoveanul” de Vasile Alexandri, din ciclul Poezii populare.

Este foarte bine ca, din când în când, să ne reamintim despre cele ce au fost odată, în trecutul nostru şi care ne-au definit ca neam, ca ţară.

Totul s-a petrecut în aceeaşi atmosferă de smerenie şi lumină pe care o conferă sala de şedinţe de la Protoerie, austeră dar elegantă, sub privirile îngăduitoare ale sfinţilor din icoanele de pe pereţii atât de albi.

Ofrandele aduse de noi în memoria celor duşi au fost împărţite tuturor celor prezenţi în Protoerie la acel ceas.

Mai luminate şi totodată mai încărcate sufleteşte, ne-am despărţit de gazdele noastre primitoare, cu mulţumiri, îndreptându-ne către case fiecare cu gândurile ei.

Îi mulţumim şi îi dorim multă sănătate d-nei prof. Aspazia Mancu, mereu neobosită şi plină de iniţiative, pentru aceste frumoase şi înălţătoare întruniri.

ȘTIRI