Reînceperea lucrărilor la noul Spital Municipal Fălticeni este la mâna magistraților Curții de Apel SuceavaActualitate

Reînceperea lucrărilor la noul Spital Municipal Fălticeni este la mâna magistraților Curții de Apel Suceava

       Accesări: 800

Se bate pasul pe loc pe cel mai vechi șantier al orașului. Construcția noului spital din Fălticeni stagnează, lucrările fiind oprite în urmă cu exact un an de zile. De atunci și până astăzi, au apărut mai multe ”piedici” care au blocat repornirea activității constructorului.

Lipsa banilor, modificarea proiectului, avizul ISU și, nu în ultimul rând, modul în care licitațiile decurg în România.

Aici s-au împotmolit și ofertanții pentru lucrările suplimentare la noul spital, obiectiv cu dată de finalizare greu de anticipat.

Blocajul vine de la faptul că cele două firme rămase în cursă, Geprocon și General Construct, au ajuns la faza contestațiilor interminabile. Dar nu banii sunt motivul nemulțumirilor, ci tehnologia din dotare care le permite să execute lucrările scoase la licitație.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

A doua cauză care ține pe loc șantierul sunt intersectarea lucrărilor de execuție. Mai precis este vorba despre lucrări de pe vechiul proiect care trebuie îmbinate cu cele de pe noul proiect.

”Contestările nu sunt legate de sume de bani! Nu este vorba de sumele licitate!”, explică doctorul Vlad Morariu, managerul spitalului din Fălticeni. ”Este vorba de cine are și cine nu are echipamentele necesare lucrărilor de execuție. Sunt chestiuni care țin de dotările tehnice ale fiecărui constructor.”

Managerul unității medicale mai spune că după depunerea contestației de către operatorul concurent, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat câștig de cauză firmei sucevene General Construct.

Nefiind de acord cu decizia dată, firma ieșeană Geprocon s-a adresat instanței judecătorești.

”Se așteaptă, probabil rezultatul procesului care urmează. Asta pentru că multe lucrări din contractul vechi sunt legate de lucrări din contractul nou.”, explică managerul Morariu. ”Un exemplu în acest sens este la montajul tarchetului, lucrare prinsă pe vechiul contract, care se face pe șapă, lucrare ce figurează în contractul nou. Constructorul nu are cum să pună acel material fără să se asigure că sunt câștigătorii licitației și primesc bani pentru asta.”  

Magistrații Curții de Apel Suceava vor decide săptămâna viitoare dacă hotărârea CNSC este întemeiată sau nu.

Prima variantă va însemna că lucrările vor fi atribuite celor de la General Construct care vor putea redeschide șantierul după 12 luni de pauză. Varianta care spune că decizia este neîntemeiată va duce la reluarea licitației de la faza inițială cu depunerea de oferte, altfel spus lucrările pe șantier vor să fie blocate pentru alte câteva luni.

Între timp fondurile venite de la Guvern, în valoare de 5 milioane de lei, stau necheltuite în conturile Primăriei Fălticeni până când va fi nominalizat câștigătorul pentru lucrările suplimentare din proiectul noului spital început acum 25 de ani în urmă.

ȘTIRI