Reguli de urmat în caz de cutremur: Sfaturile specialiștilor ISUActualitate

Reguli de urmat în caz de cutremur: Sfaturile specialiștilor ISU

       Accesări: 1510

Seismele seamănă panica între oameni. Reacțiile acestora pot fi dintre cele mai nepotrivite în caz în caz de cutremur. Calmul ne ajută să fim lucizi și concentrați asupra situației, să luăm decizii care ne pot salva propria viața, dar și pe a altora.

Opt din zece români nu știu cum să reacționeze în cazul unui cutremur, iar cei mai mulți dintre ei ar putea lua decizii care li s-ar putea dovedi fatale sau ar îngreuna intervenția salvatorilor.

Aceasta a fost concluzia alarmantă a unui studiu realizat în rândul populației adulte din România, studiu pe care s-a fundamentat campania de informare „Nu tremur la cutremur”, lansată în ianuarie 2016.

Cunoașterea măsurilor de siguranță în ceea ce privește sursele de gaze naturale și electricitate este esențială în timpul și după producerea unui seism.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Specialiștii ISU ne recomandă câteva reguli generale de comportament în caz de cutremur.

Ce trebuie să faci înainte de cutremur

* asigură-te că știi de unde se întrerupe alimentarea cu gaze naturale și cu energie electrică;
* asigură-te că sistemele de încălzire (centrala termică, boilerul, soba, radiatoare electrice) sunt montate corect și solid fixate pentru ca în caz de cădere sau răsturnare să nu rupă conductele de gaz, să nu atingă instalațiile electrice sau să aprindă materiale inflamabile;
* asigură-te că articolele inflamabile și produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de căldură și în locuri în care nu se pot răsturna.

Reguli generale de comportament

În cazul în care se declanșează un cutremur, păstraţi-vă calmul și liniștiţi persoanele din jur sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit și susţinut de un obiect solid. Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, nu ieșiţi, și nu fugiţi pe scări ! Nu utilizaţi liftul !

În locuință

Protejaţi-vă sub tocul ușii sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adoptaţi poziţia ghemuit, acoperit și susţinut de un obiect solid. Dacă vă aflaţi în locuinţă și se declanșează un cutremur păstraţi-vă calmul! Îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţii exteriori sau obiecte care pot vătăma! Închideți sursele de foc! Nu părăsiți locuința! Nu fugiți pe scări! Nu folosiți liftul.

Pe stradă

Dacă vă aflați în apropierea unei clădiri și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Pe cât posibil îndepărtați-vă de clădiri, de stâlpi de electricitate, de copaci sau alte obiecte ce vă pot vătăma!

La serviciu

Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Îndepărtați-vă de ferestre, pereții exteriori, sau obiecte ce grele! Protejați-vă sub o piesă de mobilier solidă, sub o grindă de rezistență sau sub tocul ușii. Nu părăsiți încăperea, nu fugiți pe scări! Nu folosiți liftul!

În centre comerciale

Dacă vă aflați în spații comerciale și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Protejați-vă sub o grindă sau sub lângă un perete interior de rezistență. Îndepărtați-vă de ferestre, rafturi cu mărfuri, de pereții exteriori sau obiecte care pot vătăma! Nu ieșiti și nu fugiți pe scări! Ieșirea din clădire se va face după terminarea cutremurului și verificarea căilor de evacuare!

La școală

Dacă vă aflați la școală și se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul! Protejați-vă sub pupitre. Îndepărtați-vă de ferestre, pereții exteriori sau obiecte care pot vătăma! Cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență. Evacuarea se realizează după terminarea cutremurului și verificarea căilor de evacuare.

Ce trebuie să faci după producerea cutremurului

* întrerupe alimentarea cu gaze naturale și cu energie electrică;
* nu aprinde lumina și nu folosi focul deschis – conductele stradale și instalațiile interioare de gaze naturale din clădiri pot fi avariate (rupte, fisurate, distruse) și pot genera scăpări masive de gaze urmate de incendii sau explozii;
verifică starea instalației de gaz doar cu spumă de apă și săpun, de îndată ce este posibil. În cazul în care constați scăpări de gaze, închide robinetul de alimentare cu gaze, deschide fereastra și cheamă echipa de intervenție a distribuitorului de gaze natural;
* nu te apropia la o distanță mai mică de 20 metri de liniile electrice căzute sau suspendate deasupra solului și nu permite altor persoane să se apropie;
* stai departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o clădire, o mașină;
atunci când cablurile electrice aeriene ating autovehiculul în care te afli, rămâi în interiorul acestuia, anunță serviciile de urgență și așteaptă sosirea echipajelor de intervenție;
* folosește o lanternă pentru iluminat. Evită folosirea lumânărilor pentru a nu provoca o explozie sau un incendiu;
nu încerca să repari singur defecțiunile produse la instalații electrice sau de gaze naturale. Reparațiile se fac doar de către specialiști autorizați.

Comportament după cutremur

Evacuarea din clădirii

Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole. Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.). Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.

Persoanele rănite

În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare. De asemenea, persoanele în putere trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.

Utilizarea telefoanelor

Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

Verificarea instalațiilor

Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure, trebuie verificată starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare. În cazul în care se constată avarii, trebuie închisă alimentarea locală sau generală şi anunţată unitatea de specialitate pentru intervenţie. De asemenea, nu trebuie folosit focul. Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, operaţiunea de evacuare este dificilă şi nu există un alt pericol imediat (incendiu, scurgere de gaze, inundaţie, etc.), încercaţi să calmaţi persoanele şi adresaţi-vă unei firme specializate sau serviciilor de urgenţă, intervenind numai cu specialişti şi unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau căderea în gol a vreunei persoane.

Persoanele rămase blocate

Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul unei situaţii extreme în care, de exemplu, aceştia sunt surprinşi sub dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră/incintă (ascensor, etc.) blocată, prin înţepenirea uşilor sau din alte cauze.O variantă clasică de comunicare cu personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori. Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea timpului scurs până la salvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică. În acest mod se explică rezistenţa de sute de ore în condiţii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile.

Informațiile oficiale

Nu trebuie luate în considerare zvonurile care apar frecvent imediat după seisme, chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti. Trebuie urmărite anunţurile făcute de autorităţile publice prin intermediul ziarelor, posturilor de radio şi de televiziune naţionale şi sfaturile de acţiune imediată ale serviciilor de urgență.

ȘTIRI