Regal de folclor și voie bună în Comuna HorodniceniRural

Regal de folclor și voie bună în Comuna Horodniceni

       Accesări: 1426

Dublă sărbătoare pentru gospodarii dintr-o localitate aflată în zona Fălticeni. Ziua Comunei i-a adunat pe sătenii din toate așezările rurale ale localității, în Duminica Mare, pentru a marca un eveniment unic în timpul anului. Ajunsă la ediția a doua, manifestarea, desfășurată în curtea Căminului Cutural din Rotopănești, s-a dorit un regal de folclor, joc și voie bună.

Organizatorii, Primăria și Consiliul Local Horodniceni, au reușit să-și atingă obiectivul grație artiștilor și tinerelor talente care au înfrumusețat spectacolul cu cele mai frumoase cântece populare.

Vreme bună și oameni buni

Vremea caldă și frumoasă a fost numai bună pentru horă, joc pe care horodnicenii îl iubesc și îl duc mai departe cu fiecare generație.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Un spectacol de neuitat s-a desfășurat timp pentru 9 ore, început la miezul zilei și care s-a încheiat la lăsarea serii. Gazde bune, localnicii au ținut să ofere oaspeților și invitaților gustări calde la ceaun, la stâna de de dimensiuni reduse, amenajată lângă scenă.

Aceeași dovadă de generozitate au dat-o și reprezentanții firmei locale Laktotrio care au oferit gratuit copiilor și nu numai lor, produse lactate din propria producție și înghețată.

Pe toată perioada evenimentului, noul complex muzeal al comunei, ce reunește trei obiective, a fost deschis pentru public.

Localnicii au putut admira obiecte vechi, din zestrea înaintașilor lor, și obiecte de patrimoniu.

În aceleași complex este amenajată camera cu amintiri a unui veteran al războiului din Afganistan, un localnic ce le-a povestit vizitatorilor experiențele trăite în zonele de conflict.

Elevii au deschis evenimentul

Elevii școlilor din satele Mihăiești, Brădățel și Horodniceni au deschis manifestarea cu un program artistic de aproximativ 60 de minute.

Copii au evoluat pe scenă sub privirile părinților, bunicilor, ale profesorilor îndrumători și localnicilor care i-au răsplătit cu aplauze.

Ziua Comunei Horodniceni a fost un prilej pentru primarul Neculai Florea de a arăta că susține și sprijină educația, nu doar prin investițiile derulate la obiectivele de învățământ din localitate, ci și prin atenția acordată factorului uman.

Elevii și profesorii cu rezultate deosebite, în anul școlar care tocmai s-a încheiat, au fost premiați și stimulați pecuniar, fondurile fiind alocate din bugetul local.

Cupluri de aur sărbătorite

Nici familiștii cu ani buni de căsnicie nu au fost uitați.

La Căminul Cultural, peste 40 de cupluri care anul acesta au sărbătorit „Nunta de Aur”, au fost invitate la o masă festivă și la o slujbă de binecuvântare oficiată.

Cei care au împlinit 50 de ani de căsătorie au primit diplome de recunoștință, un buchet de flori și gândurile bune ale primarului Neculai Florea care le-a urat mulți ani și sănătate, edilul amintindu-le că ei reprezintă modele de viață pentru comunitatea locală.

După acest moment, atenția s-a mutat pe terenul de sport, unde echipa de handbal, ce aparține Școlii Gimnaziale Horodniceni, a desfășurat un meci demonstrativ în fața unui public numeros.

Sportivii au reușit anul acesta să urce pe podiumul unei competiții județene de profil, după un merituos loc trei la finalul concursului.

Spectacol muzical artistic de excepție

Programul muzical propriu-zis a început cu reprezentația Ansamblului Studențesc „Arcanul” al Universității Suceava, coordonat de Călin Brăteanu, ansamblu care de șase decenii încântă publicul cu dansuri și melodii populare ce au ca protagoniști studenți talentați și iubitori ai portului și cântecului popular autentic.

Au urmat, mai apoi, soliștii Doina și Ciprian Petroaie, mamă și fiu, nedespărțiți pe scena evenimentelor și festivalurilor. Recitalul susținut de aceștia a fost presărat cu melodii mai noi, dar și unele mai nou lansate.

Printre invitați s-au numărat și membrii Ansamblului vocal instrumental „Obcina Stânișoarei” din Mălini care au prezentat cântece vechi, specifice zonei din care provin.

Tinere talente au continuat programul folcloric, Patricia Aneculăesei, Andrei Mihailov, Nicoleta Chichiriță, Angela Galea, Petronela Popa și Gabriel Tetreag menținând bună dispoziția și pofta de joc manifestată de public pe toată durata evenimentului.

Momentul culminant al spectacolului artistic muzical și al întregului eveniment a aparținut Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Au fost două ore de joc și folclor românesc autentic în care au fost prezentate suite de dansuri populare din multe regiuni ale țării, completate cu recitaluri ale unor soliști îndrăgiți.

Petrecere pe ritmuri latino și foc de artificii

Un element aparte, dar pe gustul tinerilor, s-a dovedit recitalul de muzică latino susținut de DJ Richie B, un interpret din America de Sud stabilit de câțiva ani în România și care s-a făcut cunoscut prin câteva melodii de succes.

Atmosfera antrenantă și apropierea față de public au dublat doza de distracție, mai ales că publicul tânăr a fost invitați pe scenă alături de interpretul chilian plin de energie și jovialitate.

Distracția a continuat la aceleași dimensiuni cu un program de muzică latino, etno și dance, pregătit de DJ Killer.

La ora 22, evenimentul s-a încheiat cu un foc de artificii, care preț de aproximativ 10 minute a oferit un spectacol de culoare ce a încântat privirile.

ȘTIRI