Recomandările polițiștilor pentru șofatul pe timp de iarnăActualitate

Recomandările polițiștilor pentru șofatul pe timp de iarnă

Știm cu toții că iarna nu-i ca vara. După ninsorile abundente și viscolul din ultimele ore, polițiștii rutieri ne reamintesc câteva dintre regulile de aur care stau la baza unui șofat în siguranță. Acestea sunt câteva recomandări pentru condusul autovehiculelor pe timp de iarnă, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă.

Poliția îi sfătuiește pe cei care pornesc la drum să conducă prudent, să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic, iar înaintea efectuării oricărei manevre rutiere să se asigure temeinic.

Pentru o călătorie sigură şi pentru prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorilor auto li se recomandă să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

La pornire, pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul, este bine să demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv.

Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp. Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Șoferii sunt sfătuiți să folosească cu precădere frâna de motor!

Întotdeauna trebuie păstrată în mers o distanță suficientă față de partenerii de trafic, pentru a putea opri autoturismul în condiții de siguranță în caz că acest lucru este necesar.

Polițiștii rutieri le reamintesc șoferilor faptul că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

În afara de sancționarea cu amendă, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Conducătorilor auto li se cere să-și păstreze calmul la volan, să nu uite de politeţe și să nu blocheze intersecţiile.

Pietonii sunt îndrumați să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Este recomandat ca pietonii să se asigure temeinic şi să traverseze drumurile numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

ȘTIRI